Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 25.09.2020. 15:00

Oko 70% globalno proizvedene hrane troše stanovnici gradova: Kako sve nahraniti?

Svijet se sve više urbanizira. Prema procjenama, do 2050. godine 70% svjetske populacije živjet će u gradovima.

Foto: Depositphotos/urban_light
  • 42
  • 2
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) predstavila je svoju Novu inicijativu i akcijski plan zelenih gradova koji bi trebali pomoći u transformaciji poljoprivredno-prehrambenog sustava, smanjiti glad i poboljšati prehrambene navike u razdoblju nakon pandemije. 

Svoj su prijedlog predstavili virtualnim putem tijekom zasjedanja 75. Generalne skupštine UN-a, a cijeli projekt nazvan je "Zeleni gradovi za izgradnju boljih ciljeva održivog razvoja - novi snažni pothvat". 

"Da bi gradovi postali zeleniji, otporniji i regenerativniji, moramo preispitivati način dizajniranja i upravljanje urbanim i prigradskim područjima. Preostalo je samo deset godina za postizanje ciljeva održivog razvoja i potrebno nam je dublje promišljanje i preoblikovanje načina poslovanja“, istaknuo je generalni direktor FAO-a QU Dongyu.

Do 2030. priključeno više od 1.000 gradova 

Svijet se sve više urbanizira. Prema procjenama, do 2050. godine 70% svjetske populacije živjet će u gradovima, a čak 90% rasta dogodit će se u Africi i Aziji. Također, oko 70% hrane proizvede u svijetu trošit će njihovi stanovnici. 

"Rast stanovništva i brza urbanizacija podrazumijevaju prehrambene promjene i sve veću potražnju za osnovnim robama i uslugama. Lokalnim upravama sve je teže udovoljiti, a pandemija Covid-19 nametnula je nove izazove, poput poremećaja u prehrambenom lancu, gubitka poslova i globalnog povećanje gladi.

Danas gradovi troše gotovo 80% ukupne energije proizvedene u svijetu. Oni su odgovorni za 70% globalnog otpada i čine oko 70%  globalnih emisija stakleničkih plinova povezanih sa stvaranjem energije“, pojašnjava Dongyu.

Proizvodnja hrane u urbanom vrtu i njezine prednosti

Ova inicijativa ima za cilj poboljšati egzistenciju i dobrobit urbanog stanovništva u najmanje 100 gradova, odnosno u 15 velikih i 45 malih te 40 prigradskih naselja širom svijeta u sljedeće tri godine. Također, želja im je i da se do 2030. priključi više od 1.000 gradova.

"FAO će poboljšati svoj rad s lokalnim i nacionalnim vlastima, gradskim vijećima, gradonačelnicima, privatnim sektorom, akademskim institucijama i međunarodnim organizacijama te će se angažirati u urbanim zajednicama, posebno sa ženama i mladima", istaknuo je generalni direktor FAO-a.


Tagovi

FAO Zeleni gradovi Poljoprivredno-prehrambeni sustav Glad


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.