Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište drveta
  • 28.09.2022. 18:00

Ogrevno drvo i pelet sve skuplji - u Evropi se boje nestašice?

Sve veći broj Evropljanja prelazi na grejanje na drvo i pelet. Cene su porasle zbog velike potražnje i straha od poskupljenja drugih energenata, a zima stiže.

Foto: Depositphotos/jarin13
  • 228
  • 108
  • 0

Ogrevno drvo dostiže rekordno visoke cene. Evropa se okreće ovom, za mnoge alternativnom energentu kako bi nadoknadila gubitak prirodnog gasa iz Rusije i smanjila rastuće troškove.

Sukob u Ukrajini je napravio potres na globalnom energetskom tržištu. Cene su, piše Business Insider, više za 1.000 odsto u odnosu na vreme pre ukrajinske krize, što je uticalo i na one za ogrevno drvo. Ovih dana posebno zabrinjava vest o curenju ruskog gasa na Severnom toku i Severnom toku 2. 

Analitičari predviđaju porast siromaštva i državnog duga u kombinaciji sa daljim negativnim posledicama na životnu sredinu. Stoga Evropska unija nastoji da osigura zalihe energije i obećava kontinuiranu pomoć kako bi nadoknadila nagli rast potrošačkih troškova.

U Francuskoj nestašica 

Nestašica, ali i strah od rasta za cene drugih energenata se intenzivira u Francuskoj, izveštava Connexion. Dobavljači kažu da primaju i do 100 poziva dnevno, a cene su skočile za 20 odsto od juna zbog velike potražnje. Strahuje se da neće biti dovoljno za sve.

Porastao je i broj domaćinstava koja se greju na ovaj način. U svom izveštaju za 2019. drvna grupa CNDB je navela da postoji između 7,5 i osam miliona domaćinstava koji imaju instaliran izvor grejanja na ogrevno drvo i pelet.

Grejanje na drvo i pelet se sve više koristi (Foto: Depositphotos/tchara)

U 2022. godini državna energetska agencija ADEME saopštila je da vlada ima za cilj da 9,5 miliona domaćinstava koristi energiju na drva do 2023. godine i 11,3 miliona do 2028. godine.

Gerard Felous, direktor kompanije Quality-bûches, izjavio je da su se cene peleta utrostručile u poslednjih šest meseci, a sirovog drveta porasle za 20 odsto. Potražnja je počela još u julu.

Za kubni metar 65 evra

"Nema više nigde zaliha, čuvam svoje zalihe za verne kupce i nadam se da ću izdržati do kraja zime", rekao je Patrik Helb, prodavač u Moselu. Istakao je da se metar kubni prodavao za 55 do 57 evra, a sada je cena 60 do 65 evra.

Od 1. septembra na snagu stupa promena zakona koja zahteva od prodavaca da klijentima ponude informacije o gorivosti, dužini, količini i vlažnosti. Od septembra 2023. trupci manji od dva metra smeju biti samo od suvog drveta.

Očekuje se da će ove promene uzrokovati dodatnu nestašicu u budućnosti, s obzirom na to da je potrebno između 18 i 24 meseca da se trupci potpuno osuše i budu spremni da se prodaju za ogrev.


Tagovi

Pelet Ogrevno drvo Cena drveta Cena grejanja Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!