Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak vode
  • 25.06.2022. 15:00

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 evra

Ograničava se upotreba preko dana i daju preporuke za korišćenje. Poseban akcenat se stavlja na zalivanje bašti, cveća, pranju vozila i sličnih radnji.

Foto: Bigstockphoto/seamind
  • 148
  • 24
  • 0

U italijanskoj pokrajini Emilija-Romanja velika je kriza zbog ekstremne suše. Proglašena je godišnja regulacija u Bolonji i okolini kojom se ograničava upotreba vode za piće.

Regulacija o uštedi će biti na snazi do 30. septembra, a zabranjuje se korišćenje van domaćinstva od osam do 21 čas. Poseban osvrt dat je zalivanju bašti, cveća, pranju vozila, a sve kako bi se sprečio gubitak dragocene tečnosti. Za javne površine restrikcija je od 10 do 18 časova.

Vremenska prognoza pokazuje rast temperature iznad 43 stepena Celzijusa u delovima Italije koja već trpi posledice suše. Vodene akumulacije se smanjuju, a ugrožena je poljoprivredna proizvodnja. Udruženje poljoprivrednika Koldireti navodi da je ugroženo 40 odsto poljoprivrednog zemljišta. Padavina je bilo veoma malo još od novembra 2021. godine. Vodostaj u reci Po je izuzetno nizak, najniži u poslednjih 70 godina.

Procene govore da nedostaje tri milijarde kubnih metara vode. Zbog porasta potrošnje nivo jezera Mađore je opao za jedan metar i to za samo tri dana. 

Velika kampanja

Održiva upotreba vodenih resursa je u fokusu aktivnosti opštine Bolonja gde istražuju lokalne efekte klimatskih promena, a koje smanjuju dostupnost vode za piće u letnjem periodu.

Poljoprivreda je veliki potrošač (Foto: Depositphotos/belchonock)

Tamo traje velika kampanja upoznavanja stanovništva s načinima gubitka vode. Navode da se otvorenom slavinom potroši 13 litara u minuti, a da se 40 odsto vode za piće koristi za ispiranje toaleta.

Samo za tuširanje u trajanju od pet minuta potroši se 60 litara, a za punjenje kade duplo više. Pranje veša na nižim temperaturama potroši manje vode nego na 90 stepeni, a rad mašine kada je puna uštedi od 8.000 do 11.000 litara godišnje.

Preporučene mere

U cilju racionalizacije korišćenja vode stanovništvu je preporučeno da proveri ispravnost funkcionisanja svojih vodovodnih sistema kako bi se uočila bilo kakva skrivena curenja. Predlaže se upotreba mlaznica za slavine i drugih štednih uređaja, kao i savesno korišćenje mašina za veš i posuđe. Za održavanje lične higijene preporučeno je tuširanje kako bi se smanjila potrošnja.

Poljoprivrednicima se preporučuje upotreba sistema za navodnjavanje kap po kap. 

Za nepoštovanje regulacije propisane su kazne od 25 do 500 evra.


Tagovi

Restrikcije vode Voda Suša Gubitak vode Bologna Kako uštedeti vodu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu