Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus i korona
  • 02.12.2022. 15:00

Ogorčeni farmeri: Zbog virusa korona zaoravaju povrće na poljima

Trgovci ne mogu do kineskih poljoprivrednika, pijace su zatvorene, rod propada na poljima.

Foto: Depositphotos/lnzyx
  • 128
  • 24
  • 0

Prošle godine u ovo vreme u Kini su masovno kupovali kupus, u tolikoj meri da je država ograničila kupovinu na tri glavice po osobi. Razlog je bio virus korona. 

Ove godine kupus i drugo povrće zaoravaju u zemlju ili ga ostavljaju da trune jer su prodajni lanci prekinuti. Razlog je virus korona. 

Neprodano hiljade tona povrća 

Ograničenja koja je vlada uvela radi sprečavanja širenja COVID-a presekla je distribucijske kanale i zatvorila tržišta, piše Reuters. Najgore je u centralnoj pokrajini Henan, jednoj od regija s najvećim proizvođačima u zemlji. Prošle su godine proizveli 76 miliona tona povrća, što je čak 10 odsto nacionalne proizvodnje, prema tamošnjem Državnom zavodu za statistiku. 

Ali, ove sezone tamo je ostalo neprodato hiljade tona povrća. Situacija nije puno bolja niti u severnoj pokrajini Šandong. 

Uprkos talasu protesta bez presedana, protiv vrlo oštrih mera za suzbijanje širenja SARS-CoV-2 virusa, a o kojima čitamo ovih dana, Kina ne ublažava ograničenja kretanja u mnogim područjima. Opravdavaju to rekordnim slučajevima obolelih. 

Ali, farmeri su ogorčeni jer im povrće koje prodaju u velikim gradovima poput Pekinga, Šangaja i Tianjina propada na zemlji. Trgovci koji otkupljuju njihove proizvode uopšte ne mogu doći do farmi. Zabranjeno im je napustiti domove, pa čak i sprečen silazak s autoputa do ruralnih područja i drugih gradova. 

Osim toga, pijace u velikim gradovima su zatvorene. 

Farmeri putem interneta pokušavaju doći do novih kupaca, objavljuju videe kako zaoravaju kupus, celer, kelj u zemlju, a sve kako bi potaknuli vladajuće da nešto promene po tom pitanju. 

Vlada se pokrenula

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova saopštilo je u utorak da je pokrenuta inicijativa za prodaju henanskog povrća na velikim veleprodajnim pijacama. Prošle su nedelje navodno prodali 4.677 tona. 

Takođe je uspostavljena telefonska linija za povezivanje poljoprivrednika sa prodavcima, a obećali su im i hladnjače za skladištenje. 

Uprkos ovim naporima, očekuje se da će cene povrća verovatno porasti, posebno tokom praznika lunarne Nove godine koja se obeležava u januaru. 


Povezana biljna vrsta

Kineski kupus

Kineski kupus

Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kineski kupus, kao što mu i ime kaže, potiče iz Kine. U Evropu su ga doneli misionari u 19. veku. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom jeziku... Više [+]

Tagovi

Kineski kupus Ograničenja Covid Protesti u Kini Uništavanje useva Virus korona


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.