Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 13.02.2021. 11:00

Odluke donosite na osnovu podataka, a ne tradicije ili prema osećaju

Praćenje i beleženje svih aktivnosti posebno se preporučuje poljoprivrednicima koji nisu sigurni da li primenjuju dobre prakse za uzgoj kultura, navode iz kompanije AGRIVI.

Foto: Agrivi d.o.o
  • 317
  • 78
  • 0

Činjenica je da uspeh ne dolazi sam od sebe. Da bi bio uspešniji, poljoprivrednik treba da uloži mnogo rada i truda i da primenjuje dobru praksu u svojoj proizvodnji koja će ga dovesti do uspeha. 

Da li želi da ostvari dobar prinos i profitabilnu proizvodnju jer ovo je kompleksna delatnost u kojoj svaka aktivnost utiče na krajnji cilj, uspešan poljoprivrednik primenjuje dobru praksu tokom cele sezone, od pripreme zemljišta i setve odnosno sadnje pa sve do berbe i skladištenja. 

Drugim rečima, dok uzgaja useve, trebalo bi da uzme u obzir dve važne stvari: upravljanje proizvodnjom prema praksama koje su se pojedinom poljoprivredniku već pokazale kao uspešne i beleženje i praćenje aktivnosti i korišćenja repromaterijala. 

Kada je reč o dobrim poljoprivrednim praksama, svaka kultura ima svoje zahteve. Osoba koja vodi brigu o tome da ima jasan uvid u kompletno stanje svoje proizvodnje, veoma lako može da vidi koje prakse donose dobar prinos, a koje nepotrebno gomilaju troškove, odnosno daju smanjeni ili isti, ali s povećanim proizvodnim troškovima. 

Primer dobrog upravljanja 

Početkom sezone poljoprivrednik priprema zemljište za sadnju krompira. Nakon oranja, sledi đubrenje i sadnja na određenoj dubini, a zatim i zaštita od korova. Tokom vegetacije nastavlja se s prihranom i zaštitom od bolesti i štetočina.  

Ako je berba rezultirala većim prinosom nego što je isplanirano početkom sezone, znači da su se navedene prakse pokazale kao dobre i da ih vredi primenjivati na isti način sledeće sezone. S druge strane, u slučaju da je prinos podbacio, proizvođač koji je sve aktivnosti beležio, ima jasan uvid u ceo tok proizvodnje i može odmah videti šta je tačno dovelo do toga, odnosno je li smanjen samo na određenom ili svim poljima.

Proizvođač koji je beležio sve aktivnosti, ima jasan uvid i osnov za dobru odluku (Foto: AGRIVI)

Takođe, može saznati šta je konkretno uzrok smanjenja, poput prekomerne ili nedovoljne primene đubriva i/ili zaštitnih sredstava, prekasne zaštita useva s obzirom na pojavu ekonomski važnih bolesti i štetočina, nedostatka vode u najkritičnijim fazama rasta biljaka i ostalih činilaca koji utiču na količinu i kvalitet prinosa. 

Analiziranjem navedenih elemenata, uspešan poljoprivrednik može odabrati koje prakse su dobre i na osnovu toga odlučiti što bi trebalo promeniti kako bi sledeće sezone ostvario veći i kvalitetniji prinos, a pritom održao troškove proizvodnje na njemu prihvatljivom nivou. 

Donošenje odluka na osnovu podataka

Bilo da je reč o većem ili manjem prinosu, praćenjem i beleženjem svih aktivnosti, imamo uvid u kompletan tok proizvodnje. Vođenje podataka se posebno preporučuje kod onih koji nisu sigurni da li primenjuju dobre prakse za uzgoj svojih kultura, a tako će moći utvrditi gde ima prostora za napredak. 

Uspešan poljoprivrednik tačno zna koje su prakse dovele do većeg prinosa i profitabilnosti. Upravo zato, njih nastavlja da sledi toekom sledeće sezone. Drugim rečima, najsigurniji način za postizanje dobrog prinosa i profitabilne proizvodnje jeste donošenje odluka na osnovu podataka, a ne na osnovu tradicije ili prema osećaju. 


Tagovi

Uspešan poljoprivrednik Odlike Dobra praksa Upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom


Autorka

Tanja Folnović

Više [+]

Koordinatorka kancelarije korisničke podrške u kompaniji AGRIVI koja digitalizuje poljoprivrednu proizvodnju. Svoje znanje koje je stekla na Agronomskom fakultetu danas koristi kako bi poljoprivrednicima pomogla da dostignu profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju uz pomoć tehnologije i softver AGRIVI.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/