Praćenje i beleženje svih aktivnosti posebno se preporučuje poljoprivrednicima koji nisu sigurni da li primenjuju dobre prakse za uzgoj kultura, navode iz kompanije AGRIVI.
Činjenica je da uspeh ne dolazi sam od sebe. Da bi bio uspešniji, poljoprivrednik treba da uloži mnogo rada i truda i da primenjuje dobru praksu u svojoj proizvodnji koja će ga dovesti do uspeha.
Da li želi da ostvari dobar prinos i profitabilnu proizvodnju jer ovo je kompleksna delatnost u kojoj svaka aktivnost utiče na krajnji cilj, uspešan poljoprivrednik primenjuje dobru praksu tokom cele sezone, od pripreme zemljišta i setve odnosno sadnje pa sve do berbe i skladištenja.
Drugim rečima, dok uzgaja useve, trebalo bi da uzme u obzir dve važne stvari: upravljanje proizvodnjom prema praksama koje su se pojedinom poljoprivredniku već pokazale kao uspešne i beleženje i praćenje aktivnosti i korišćenja repromaterijala.
Kada je reč o dobrim poljoprivrednim praksama, svaka kultura ima svoje zahteve. Osoba koja vodi brigu o tome da ima jasan uvid u kompletno stanje svoje proizvodnje, veoma lako može da vidi koje prakse donose dobar prinos, a koje nepotrebno gomilaju troškove, odnosno daju smanjeni ili isti, ali s povećanim proizvodnim troškovima.
Početkom sezone poljoprivrednik priprema zemljište za sadnju krompira. Nakon oranja, sledi đubrenje i sadnja na određenoj dubini, a zatim i zaštita od korova. Tokom vegetacije nastavlja se s prihranom i zaštitom od bolesti i štetočina.
Ako je berba rezultirala većim prinosom nego što je isplanirano početkom sezone, znači da su se navedene prakse pokazale kao dobre i da ih vredi primenjivati na isti način sledeće sezone. S druge strane, u slučaju da je prinos podbacio, proizvođač koji je sve aktivnosti beležio, ima jasan uvid u ceo tok proizvodnje i može odmah videti šta je tačno dovelo do toga, odnosno je li smanjen samo na određenom ili svim poljima.
Takođe, može saznati šta je konkretno uzrok smanjenja, poput prekomerne ili nedovoljne primene đubriva i/ili zaštitnih sredstava, prekasne zaštita useva s obzirom na pojavu ekonomski važnih bolesti i štetočina, nedostatka vode u najkritičnijim fazama rasta biljaka i ostalih činilaca koji utiču na količinu i kvalitet prinosa.
Analiziranjem navedenih elemenata, uspešan poljoprivrednik može odabrati koje prakse su dobre i na osnovu toga odlučiti što bi trebalo promeniti kako bi sledeće sezone ostvario veći i kvalitetniji prinos, a pritom održao troškove proizvodnje na njemu prihvatljivom nivou.
Bilo da je reč o većem ili manjem prinosu, praćenjem i beleženjem svih aktivnosti, imamo uvid u kompletan tok proizvodnje. Vođenje podataka se posebno preporučuje kod onih koji nisu sigurni da li primenjuju dobre prakse za uzgoj svojih kultura, a tako će moći utvrditi gde ima prostora za napredak.
Uspešan poljoprivrednik tačno zna koje su prakse dovele do većeg prinosa i profitabilnosti. Upravo zato, njih nastavlja da sledi toekom sledeće sezone. Drugim rečima, najsigurniji način za postizanje dobrog prinosa i profitabilne proizvodnje jeste donošenje odluka na osnovu podataka, a ne na osnovu tradicije ili prema osećaju.
Tagovi
Autorka
Partner
Ulica grada Gospića 1A,
10000 Zagreb,
Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com
web: https://www.agrivi.com/sr/