Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina
  • 12.07.2021. 10:00

Od slobodne trgovine sa Evroazijskom unijom najviše koristi imaće poljoprivrednici?

Najviše koristi od Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom bi mogli da imaju poljoprivredni proizvođači, jer će moći slobodno, bez ikakvog ograničenja da se izvoze razne vrste sireva, kao što su kozji, ovčiji, sve vrste voćnih rakija, smatra ministarka trgovine Tatjana Matić.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 161
  • 88
  • 0

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) stupio je na snagu i time je za našu zemlju otvoreno tržište od 180 miliona ljudi za oko 99 odsto robe s domaćim poreklom, prenosi PKS.

Sporazum je potpisan u Moskvi 25. oktobra 2019. godine sa Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgistanom. Novim, koji je sada proširen na još dve države - Jermeniju i Kirgistan, zadržan je visok stepen liberalizacije trgovine koji se primenjivao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, uz dodatnu liberalizaciju za izvoz domaćih proizvoda u EAEU.

Bez "direktne kupoprodaje"

Jedna od značajnih novina je da za odobravanje režima slobodne trgovine više ne postoji uslov takozvane "direktne kupoprodaje". To praktično znači da se roba može kupovati i prodavati i na osnovu kupoprodajnih ugovora sa trećim licima - posrednicima, dok je odobravanje režima slobodne trgovine prema prethodnim sporazumima bilo moguće samo ukoliko se roba uvozila ili izvozila na osnovu ugovora između rezidenata države jedne ili druge strane.

Primera radi, u Srbiji se može primeniti preferencijalni tarifni režim za robu preferencijalnog porekla Ruske Federacije, za koju se uz dokaz o poreklu i dokaze o ispunjenosti uslova direktnog transporta, u Srbiji podnosi i faktura iz treće zemlje, na primer, Evropske unije.

Uprava carina podseća da su ciljevi sporazuma proširenje i unapređenje međusobnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, radi ubrzanja ekonomskog razvoja strana ugovornica i postizanja njihove proizvodne i finansijske stabilnosti, što između ostalog podrazumeva predvidivost i transparentnost trgovinskih transakcija.

Izvoz pod povoljnim uslovima

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je taj sporazum veoma važan za Srbiju jer nam otvara tržište od 180 miliona ljudi, na koje naši proizvođači mogu izvoziti pod veoma povoljnim uslovima. Objašnjava da ti povoljni uslovi, pre svega, znače da će za oko 90 odsto roba važiti bescarinski režim, kao i da su za one proizvode na koje će se plaćati carina ispregovarane visoke kvote koje će moći da se izvoze bez plaćanja carine.

Kozji, ovčiji sirevi i voćne rakije iz Srbije uskoro na ruskoj trpezi

Prema njenim rečima, najviše koristi od ovog sporazuma bi mogli da imaju poljoprivredni proizvođači, jer će moći slobodno, bez ikakvog ograničenja da se izvoze razne vrste sireva, kao što su kozji, ovčiji, sve vrste voćnih rakija.

Kao veoma povoljno navodi i to što smo uspeli da ispregovaramo i veće izvozne kvote za određene vrste proizvoda kao što su cigarete, čist alkohol i neke vrste sireva.


Tagovi

Trgovina Izvoz Evroazijska unija Sporazum Tatjana Matić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...