Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 29.05.2021. 07:30

Očekuje se rast cene poljoprivredne mehanizacije

Uzrok je povećanje troškova sirovina i manjak komponenata te istovremene povećane potražnje za mehanizacijom.

Foto: Depositphotos/DmyTo
  • 380
  • 111
  • 0

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije u Francuskoj koja je u ovom sektoru najjača u Evropskoj uniji, ove godine planiraju da podignu cene. Uzrok je, kako stoji u ekonomskom izveštaju za 2021. Udruženja proizvođača poljoprivredne opreme Axema, povećanje troškova sirovina i manjak komponenata te istovremen rast potražnje. 

Nakon što su cene žitarica porasle, farmeri žele da ulože novac u nove mašine. Ova se situacija poklopila sa globalnim poremećajem lanca snabdevanja povezanim sa pandemijom COVID-19 što proizvođačima opreme kao što je AGCO Corp iz SAD-a i Deere & Co stvara velike poteškoće. 

U Axemi tvrde kako u Francuskoj gotovo svi proizvođači očekuju više prodajne cene kao odgovor na pritiske u lancu snabdevanja. 

Prema najnovijem istraživanju koje su sproveli među svojim članovima, rizici u vezi sa situacijom nedostatka sirovina se pogoršavaju.

"Čak 94 odsto kompanija nailazi na poteškoće sa snbdevanjem, 75 odsto njih suočava se sa nedostatkom prvenstveno čelika, a onda i elektronskih i hidrauličkih komponenti. Napokon, 13 odsto veruje da je privremeno zaustavljanje određenih proizvodnih linija neizbežno", stoji u saopštenju gde dodaju kako povećanje proizvodnih troškova (industrijske sirovine, energija, transport) dovodi proizvođače u rizik od značajnog pada marži. 

Proizvođačima mehanizacije nedostaju delovi za izradu traktora?

Kada je reč o ceni čelika, koji može da predstavlja 30 do 40 odsto proizvodnih troškova, ona se prošle godine udvostručila. Stoga pozivaju EU da ublaži robna ograničenja koja su usmerena na sprečavanje nepoštenog uvoza te sirovine. 

Uzimajući u obzir proizvodne zaostatke, ipak se očekuje da će prodaja poljoprivrednih mašina u Francuskoj ove godine porasti za pet do sedam odsto, odnosno da dosegne vrednost od 6,4 milijarde evra. 


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Rast cena Povećanje Axema Troškovi Cena Čelik


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.