Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Provera prskalica i atomizera
  • 20.02.2022. 16:30

Obuka u rukovanju pesticidima i kontrola prskalica - šta donosi novi Zakon?

Od 100 litara tečnosti, 60 do 70 odsto umesto na biljku "ode" u vazduh, reku zemlju, što direktno ugrožava životnu sredinu, ali i one koji primenjuju pesticide i žive u blizini prskanih zasada. Zakon o zaštiti bilja treba to da reguliše.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 2.676
  • 505
  • 0

Posle zimskog perioda, prva na redu je zaštita breskve od kovrdžavosti lista, pa mnogi voćari pripremaju prskalice i atomizere za predstojeću sezonu prskanja u voćnim zasadima. Posebnu proveru i testiranje sada uslovljava i Zakon o zaštiti bilja, prema kom proizvođači treba da prođu određenu obuku u rukovanju, skladištenju, transportu pesticida kako bi zaštitili sebe i životnu sredinu, a sa druge strane stručna lica, odnosno diplomirani inženjeri poljoprivrede, treba da sprovode obaveznu kontrolu prskalica i orošivača u upotrebi.

Pravilnikom iz 2021. godine za diplomirane inženjere smera poljoprivredne tehnike definisano je polaganje stručnog ispita pred komisijom koju sastavlja Ministarstvo.

"Drugi definiše koja oprema podleže testiranju i kako se to obavlja i ono što je bitno kod ovog pravilnika jeste za sve mašine koje imaju zapreminu rezervoara veću 100 litara i raspon krila veći od tri metra, a u upotrebi su, podležu ovome", objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Aleksandar Sedlar i dodaje da i nove mašine kada se kupe posle godinu dana podležu proveri.

Šta se kontroliše?

Treći sugeriše šta pravno lice mora da poseduje ako želi da se bavi kontrolnim poslom, a to je odgovarajuća oprema za testiranje prskalica i atomizera, prostoriju i mora imati u radnom odnosu sa ugovorom o delu jedno stručno lice koje je diplomirani inženjer, smera - poljoprivredna tehnika.

"Kontrolno testiranje znači vizuelni pregled mašine, da li ima neko kapanje, jer ne sme ništa da curi. Posle vizuelnog pregleda creva, filtera i svih spojeva, pristupa se nečim što se zove 'Tri merenja'."

U okviru "Tri merenja" proverava se i protok rasprskivača (foto: Depositphotos/kocsis.sanyi78.gmail.com)

A to je merenje protoka pumpe, isto kod rasprkivača i provera ispravnosti manometra.

"Prvi meri koliki protok pumpe treba da postoji u minuti i on treba da iznosi 90 odsto od njenog fabričkog nominalnog kapaciteta. Drugo merenje je provera ispravnosti manometra, uređaja za proveru pritiska, meri se njegova tačnost - 10 odsto može biti odstupanja koje se toleriše. I treća stavka je provera protoka rasprskivača; ako je plave boje, isti ima utrošak 1,2 litre na pritisku od tri bara", objašnjava Sedlar i dodaje da ne sme da bude viši od 15 odsto od navedene vrednosti, ako je drugačije mora se zameniti, a ako je manji dolazi do zapušenja.

"Ako je protok manji od pomenutog, znači da imamo negde zapušenost rasprskivača, filtera, creva i to treba proveriti."

Da li su vaše prskalice ispravne? Obavezna provera od 2022. godine

Kako je ranije u intervjuu naveo za Agroklub, nakon što testiranje jednom uradi stručnjak, proizvođač kasnije većinu sam može proveriti. A, kako se navodi u zakonu, "uređaji za primenu koji se koriste moraju da budu podvrgnuti periodičnim pregledima koji se obavljaju u propisanim vremenskim periodima".

 Trošak sada, ali veći benefit posle

Zašto su sve ove provere važne? Od 100 litara tečnosti, 60 do 70 odsto umesto na biljku "ode" u vazduh, reku, zemlju, što direktno ugrožava životnu sredinu, ali i one koji primenjuju pesticide i žive u blizini prskanih zasada. Naročito je ovo izraženo kod voćara. Kod ratara sa dobro podešenim mašinama i savremenim tipovima rasprskivača 50 odsto će otići na biljku, ali 50 odsto neće.

"Ako nešto od ovoga nije ispravno, poljoprivredni proizvođač može da potroši par hiljada dinara da sve to dovede u ispravno stanje, ali je benefit te ispravnosti mnogo veći od potrošenog novca", uverava Sedlar i upozorava da ukoliko je nemoguće popraviti kvar, treba uložiti u novu prskalicu, ali to dovodi do sledećeg problema.

U voćarstvu tek 30 do 40 odsto pesticida "ode" na stablo (foto: Depositphotos/robertcrum)

"Na tržištu Srbije postoji veliki broj novih prskalica koje po svom kvalitetu i po komponentama koje poseduju ne odgovaraju zahtevima kontrolnog testiranja. Upozoravam kupce, da kada odu kod proizvođača ili preprodavca, traže da im dostavi sertifikat o ispravnosti iste."

"Niko ne traži sertifikat"

Zato je Agroklub istražio da li naši proizvođači i uvoznici prskalica i atomizera obezbeđuju sertifikat o ispravnosti svoje robe.

"Ne obezbeđujemo sertifikat, niko nam to nikad nije tražio. Mi znamo kako se održavaju, a oni, kupci-proizvođači, dobijaju uputstvo i stručni savet", kaže Nemanja Bodar ispred kompanije "AgroCesla" iz Rumenke kod Novog Sada koja prodaje uvoznu robu.

Ni kompanija "Agron Mag" iz Gornjeg Matejevca kod Niša koja proizvodi prskalice i atomizere ne izdaje sertifikate o ispravnosti, ali daje izjavu o usaglašenosti robe.

Od 1. januara primena Zakona o sredstvima za zaštitu bilja - šta je obavezno?

"Ona je garancija ispravnosti. Mi se bavimo prodajom isključivo novih mašina, naravno da stojimo iza toga da je roba ispravna. Svi saveti o održavanju stoje u uputstvu, a i mi u svojoj firmi imamo stručnjake koji su zaduženi za to. Obično kupci pitaju oko zimskog održavanja, zamene ulja...", kaže Stefan Pavlović ispred niške firme koja u ponudi ima nošene prskalice od 220 do 600 litara kapaciteta i atomizere od 600 do 2.000 litara - vučene, na točkovima.

"Najviše se traže one od 330 litara, to je za naše podnevlje neka idealna litraža. Najveću prodaju beležimo u proleće, upravo kada je i sezona prskanja."

Agronomi koji vode zaštitu

Za prolećnu sezonu sprema se i Jovan Pavlović, voćar iz sela Blaznava kod Topole, koji ima 10 ha pod jabukom, breskvom, nešto manje višanja, šljiva i trešanja. Kad je u pitanju hemijska zaštita, stvari ne prepušta slučaju.

"Vodimo dosta računa o primeni pesticida, a zaštitu nam vodi dr profesor Jovica Miletić. Nekih 90 odsto se pridržavamo tom nekom standardu. Zaštitu sam skroz prepustio agronomu, a ja prilikom primene obavezno koristim zaštitnu opremu", kaže Pavlović i ističe da se zbog visoke cene atomizera, mnogi proizvođači odlučuju na polovne mašine i da se boji da će ovaj zakon dodatno uzrokovati poskupljenje novih.

U rukovanju pesticidima obavezna je zaštitna oprema (foto: Depositphoto/SimpleFoto)

Ipak, Sedlar napominje da je cilj Zakona dovesti već postojeće prskalice i atomizere u ispravno stanje.

Međutim, u samom Zakonu je izostavljena jedna važna informacija, a to je kada će biti sprovedene obuke za proizvođače kao profesionalne korisnike i polaganje stručnog ispita za inženjere - smera poljoprivredne tehnike? Prema poslednjim informacijama koje smo dobili od Ministarstva poljoprivrede saznali smo da je čitav proces još uvek u proceduri.

Podsetimo, o primeni ovog Zakona i njegovim odrednicama pisali smo još sredinom prošle godine, a na snagu je stupio 1. januara ove godine.


Tagovi

Kontrolno testiranje Prskalice Atomizeri Profesionalni korisnik Rukovanje pesticidima Zakon o zaštiti bilja Aleksandar Sedlar Jovan Pavlović Stefan Pavlović Nemanja Bodlar


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/