Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 29.10.2021. 18:00
  • Španjolska

Objavljeni snimci katastrofalnih uslova na mega farmi svinja u Španiji

Greenpeace je otkrio farmu svinja gde su uslovi za životinje katastrofalni, a zagađenje područja oko farme je ogromno zbog oticanja osoke u podzemne vode.

Foto: Depositphotos/budabar (ilustracija)
  • 308
  • 14
  • 0

Organizacija za zaštitu životne sredine Greenpeace objavila je fotografije i videprilog prizora zanemarenih životinja i loših higijenskih uslova na velikim farmama u Španiji, tačnije na farmi svinja kompanije "Cefusa". 

Iz ove organizacije istakli su da taj gigantski pogon ima najveće emisije metana i amonijaka u zemlji, a u njemu se godišnje proizvede oko 651.000 prasadi.

Žele da prekinu intenzivan uzgoj

Zaključili su da se na toj farmi prilikom prašenja krmačama ne pruža nikakva pomoć i da ne stignu da se oporave između odbijanja prasadi od sisanja i sledeće oplodnje. Prasići se često rađaju mrtvi te tako ostaju u oborima punim izmeta, a uginule i ostavljene pronašli su i na hodnicima ove farme. Smeštaji za životinje su prenatrpani, puni prljavštine, a po podovima mile glodari.

"Sve je to u suprotnosti sa slikom koju prikazuje kompanija u svojoj reklami", napominju iz Greenpeace-a. Prema njihovom mišljenju, u opasnosti su i ljudi koji žive u okolini ove svinjarske farme zbog kontaminacije podzemnih voda curenjem osoke, a mnogima smeta i neprijatan miris koji se širi tim krajem.

Ističu da je ono što su otkrili na farmi "Grupe Fuertes", glavnog proizvođača mesa u Španiji, poznatog po svom brendu El Pozo sramotno.

"Ne možemo ni da zamislimo koliko se još objekata ovog tipa može naći u ostatku države", kazao je Luis Ferajrim, menadžer španskog Greenpeace-a poručivši da vlada mora da poduzme mere po tom pitanju i stati na kraj zagađenju vazduha i vode.

Članovi su dostavili ukupno 237 hiljada potpisa Ministarstvu za ekološku tranziciju i demografiju tražeći od Vlade da zaustavi širenje makro farmi, kao i zakon o nitratima koji će omogućiti bolji kvalitet vode u toj zemlji.

Ova je organizacija sprovodila istraživanje od aprila do septembra i došla do zaključaka da je gotovo 29 odsto podzemnih voda u državi imalo veće od dozvoljenih količina nitrata. Za to je osudila vladu poručivši da ne čini dovoljno da to spreči.

Za uginuće riba krive svinjarske farme?

Farme za intenzivan uzgoj svinja u Španiji su prema poslednjim informacijama proglašene odgovornim i za katastrofu u jednoj od najvećih evropskih morskih laguna, Mar Menoru na jugoistoku ove zemlje.

Prizori nekoliko tona uginulih riba danima su se potezale po španskim i svetskim medijima, o čemu smo pisali na Agroklubu. 

Naučnici su u početku za masovno uginuće krivili ilegalno navodnjavanje poljoprivrednih površina, a koje zbog korišćenja visokog nivoa hemikalija uzrokuje zagađenje vode. Ali, tada nisu spomenuli farme svinja.

"Očigledno je da je glavni izvor zagađenja intenzivna poljoprivreda u laguni Mar Menor, ali u slivu postoji oko 450 farmi svinja o kojima niko ne govori", napomenula je Marija Gimenez Kasalduero, profesorka na Univerzitetu Mursija i regionalna koordinatorka političke stranke "Más País" za The Guardian

Broj tih životinja u regiji Mursija skočio je na rekordne granice, odražavajući porast farmi i klanica širom Španije. Prošle godine je u toj zemlji zaklano više od 56 miliona svinja, što je tri miliona više nego 2019., a zbog rastuće potražnje za izvozom ta bi zemlja mogla ove godine prestići Nemačku koja je inače najveći proizvođač svinjskog mesa u Evropskoj uniji.

Prizori s farme Cefusa su uznemirujući:


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Španija Intenzivan uzgoj Svinjarstvo Farme Mar Menor Zagađenje Dobrobit Cefusa El Pozo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao