Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvažene sugestije
  • 07.02.2023. 16:00

Objavljen Nacrt pravilnika o kapitalnim investicijama za 2023.

Prema objavljenom dokumentu, rok za realizaciju investicije i dostavljanje zahtjeva za isplatu sredstava je najkasnije do 30. septembra tekuće godine.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 1.582
  • 81
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Repuublike Srpske objavilo je Nacrt pravilnika o kapitalnim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu, u okviru kojeg su uvažene sugestije korisnika iznesene na javnim konsultacijama održanim u decembru prošle godine.

Proces javnih konsultacija će biti nastavljen s predstavnicima partnerskih organizacija koje zastupaju interese poljoprivrednih proizvođača i drugih subjekata u poljoprivredi, a naredni krug razgovora će, kako je saopćeno iz resornog ministarstva, organizirati isključivo sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednika, Zadružnim savezom RS i Privrednom komorom RS.

Prema objavljenom dokumentu, rok za realizaciju investicije i dostavljanje zahtjeva za isplatu sredstava je najkasnije do 30. septembra tekuće godine. Sredstva se odobravaju u iznosu od 40% od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova za komercijalna, odnosno u iznosu od 20% za nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva.

Iznosu od 50% od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno u iznosu od 25% za nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva ukoliko ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

  •  poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze na ili iznad 600 m. n. v., 
  • nosilac poljoprivrednog gazdinstva je mlađi od 40 godina ili žena;
  • gazdinstvo je sertifikovano za organsku proizvodnju;
  • gazdinstvo je nabavilo poljoprivrednu mehanizaciju proizvedenu u Republici Srpskoj.

Podsticajna sredstva ne mogu biti veća od:

  • 50.000KM za nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva,
  • 100.000KM za komercijalna poljoprivredna gazdinstva i 
  • 200.000KM za pravna lica i samostalne preduzetnike.

Kompletan Nacrt pravilnika o kapitalnim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta

Šta donosi novi pravilnik o poljoprivrednim podsticajima u RS?

Također, jučer je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023.godinu , a on stupa na snagu osam dana nakon objave, odnosno 14. februara. Pravilnik možete pročitati ovdje


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik o poticajima Investicije u poljoprivredi Ministarstvo poljoprivrede RS Podsticaji Kapitalne investicije Nacrt pravilnka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !