Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet zemljišta
  • 03.12.2020. 12:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Obezbijeđen novac za kontrolu tla - rezultati sa preporukama dostavljaće se poljoprivrednicima

U Semberiji se odvija najveći dio proizvodnje žita, na oko 54.000 hektara oranica, tako da su očekivanja da pomenuta mjera unaprijedi kvalitet prinosa i poveća uzgoj žitarica, ali i povrća.

Foto: Julijana El Omari
  • 102
  • 199
  • 0

Grad Bijeljina je za mjeru kontrole zemljišta u Semberiji izdvojio 30 hiljada KM, uz podršku Ministarstva poljoprivrede RS. Projekat obuhvata 800 gazdinstava u 56 lokalnih mjesnih zajednica.

Kako kontrola kvaliteta tla košta 76 KM, donesena mjera dosta će pomoći poljoprivrednicima.

Zamisao je da prvo stručnjaci sa Instituta Poljoprivrednog fakulteta, iz Istočnog Sarajeva urade analize uzoraka semberskog tla, na osnovu čega će se dobiti precizna mapa kvaliteta ove zemlje.

Preporuke stručnjaka mnogo znače

Tamošnji ratar, Žikica Simić, na površini od 60 hektara gaji pšenicu, kukuruz i ječam a parcele su šeste i sedme kategorije kvaliteta tako da su mu preporuke i savjeti stručnjaka veoma značajni.

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja tla

"Jednom sam kontrolisao kvalitet zemljišta. Savjetovali su me tada da primjenjujem više fosfora i kalija nakon čega sam povećao dosta prinose. Tako sam imao čak osam tona pšenice po hektaru. Zato mislim da će ova mjera dati odlične rezultate. Tačno će se utvrditi šta treba usjevima, kako i sa čime ih prihranjivati", navodi za Glas Srpske ovaj proizvođač.

Preporuka struke poljoprivrednicima je da rade analizu zemljišta kako bi popravili prinose i poboljšali njihov kvalitet, a takođe i smanjili troškove proizvodnje.

Prema zaštitarima, kod kontrole tla, uglavnom se određuju parametri poput pristupačnosti azota, fosfora i kalija, kao i kiselost zemljišta.

Kontrola kvaliteta pojeftinjuje proizvodnju

"Pojedina tla bogatija su kalijem, neka fosforom, a na nekim oranicama baš ove elemente potrebno je dodati. Na taj način utvrđuje se koje hranjivo je preporučljivo koristiti prilikom prihrane. Ako je zemlja kisela, dodavanjem krečnjaka popravlja se njena pH vrijednost", objašnjava diplomirani inžinjer zaštite bilja, Gordana Gajić i dodaje kako poljoprivrednici često pogriješe pa proizvoljno koriste đubriva, te tako samo utiču na pogoršanje kvaliteta.

Indikatori zemljišta: Pomoću korova odredite tip tla

Od velike je važnosti, kako kaže, pravilno dozirati količine koje se unose. Takvim pristupom povoljno se utiče na životnu sredinu, proizvodi se zdravija hrana i pri tom se uštedi i pojeftinjuje proizvodnja jer nema isti efekat ubaciti 100 ili 300 kilograma đubriva.

Iz Agrarnog fonda u Bijeljini naglašavaju da sprovođenje navedene mjere ne bi bilo moguće bez podrške nadležnog ministarstva. Stručna lica iz ove ustanove uzimaće uzorke i time olakšati dio posla Poljoprivrednom fakultetu.

Krajnji cilj - smanjiti zavisnost od uvoza

Zlatan Lazarević, direktor Fonda, ističe da će se uzorkovati parcele do četiri hektara, a da će u idućoj godini biti kontrolisan kvalitet tla i na većim površinama. Krajnji cilj je obezbijediti veće količine hrane i smanjiti uvoz.

Rezultati izvršene kontrole, zajedno sa preporukama za poželjne agrotehničke mjere, biće u narednom periodu dostavljeni poljoprivrednim proizvođačima.

U Semberiji se odvija najveći dio proizvodnje žita, na oko 54.000 hektara oranica, tako da su očekivanja da pomenuta mjera unaprijedi kvalitet prinosa i poveća uzgoj žitarica, ali i povrća.


Tagovi

Analiza zemljišta Kontrola kvaliteta Žikica Simić Savjeti stručnjaka Kontrola tla Proizvodnja žita Proizvodnja hrane Gordana Gajić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete