Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vesti
  • 03.08.2022. 18:00

Novi zahtevi ZPP-a: Šta treba uzeti u obzir kod planiranja uzgoja?

Devet je ciljeva reforme, a tri su nova zahteva i odnose se na sektor biljne proizvodnje.

Foto: Depositphoto/Stockr
  • 131
  • 27
  • 0

Ova godina će doneti veliku poljoprivrednu prekretnicu za sledeći krug ZPP-a, jer sledi usvajanje nacionalnih strateških planova, izveštava Euractiv.

Države članice će postaviti individualizovani akcioni plan o tome kako nameravaju ispuniti devet ciljeva nove reforme. Potvrđeno je da će nakon brojnih zastoja Evropska komisija pokrenuti zvanični proces odobrenja za pet država članica, uključujući Portugal, Poljsku, Španiju, Dansku i Francusku. Njih prati još pet članica. Ovaj proces će trajati šest sedmica, a prve odluke o usvajanju se očekuju početkom septembra.

Novi zahtevi za biljnu proizvodnju

Sektoru ratarstva se nameću novi zahtevi sa Standardima za dobre poljoprivredne i ekološke uslove (GAEC) u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, izveštava Agrarheute.

Od 1. januara 2023. godine počinje novi period finansiranja ZPP, pa ima smisla početi razmišljati o planiranju gajenja za sledeću godinu. Deo njegovog sadržaja još nije pravno obavezujući.

Tri GAEC zahteva su relevantna sa stanovišta biljne proizvodnje (Foto: Renata Prusina)

Na 80 odsto površina obavezno je pokrivanje zemljišta, dok 20 odsto može ostati nepokriveno.

Tri novine

Kada je reč o GAEC zahtevima, njih je ukupno devet, a samo su tri nova i relevantna sa stanovišta biljne proizvodnje. Radi se o GAEC 6, 7 i 8.

GAEC 6 zahteva pokrivanje zemljišta tokom zime, od 1. decembra do 15. januara, privremenim usevima, višegodišnjim kulturama, neobrađenim strništima. Zabranjene su obrađene, neozelenjene površine, dok se obrada zemljišta dozvoljava od 16. januara. Izuzetak je ako su na parceli kasni kukuruzi za zrno. U tom slučaju se ne mora obaviti ozelenjavanje, ali je obrada također dozvoljena tek od istog datuma. Još nije jasno da li je malčiranje stabljika kukuruza protiv evropskog kukuruznog moljca dozvoljeno. Postoje neka mišljenja da se ovaj zahtev neće primenjivati ​​do jeseni 2023.

GAEC 7 nalaže plodored na poljoprivrednom zemljištu, a moraće se održavati na 35 odsto obradivih površina. Na ostatku obradivog zemljišta mora se izvršiti plodored najkasnije nakon tri godine. Izuzeci se odnose na ugar, višegodišnje zasade, organske farme i male farme s manje od 10 hektara obradive površine, kao i na farme s više od 75 odsto trajnih travnjaka, ugara, zeljastih krmnih kultura i mahunarki.

GAEC 8 uključuje izdvajanje najmanje četiri odsto obradivog zemljišta. Poljoprivrednicima se omogućava da aktivno ozelene ugar, a usevi mogu biti jednogodišnji ili višegodišnji.


Tagovi

ZPP GAEC zahtevi Plodored Pokrivanje zemljišta Izdvajanje zemljišta Nacionalni strateški plan


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.