Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere podrške
  • 28.04.2020. 12:00

Novčana sredstva pomoći su ograničena - ostali neka konkurišu za kredit?

Pošto Uredbom o novčanoj pomoći nisu obuhvaćeni mnogi poljoprivrednici koji ne poseduju uslovljenu proizvodnju ili pak godine starosti, pitali smo - šta će oni dobiti? Ministarstvo nam je odgovorilo da je za njih na raspolaganju 'veoma povoljna kreditna podrška'.

Foto: Julijana El Omari
  • 8.267
  • 413
  • 0

Objavljene mere Ministarstva poljoprivrede, koje je Vlada Srbije usvojila, a kojima bi se ublažile posledice pandemije po agrar u vidu novčane pomoći i finansijske podrške, ostavile su poljoprivrednike sa mnogim nedoumicama. Ta pitanja čitalaca Agrokluba poslali smo resornom ministarstvu, u cilju pojašnjenja datih uredbi.

Kako smo ranije pisali, u okviru Uredbe o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, pravo na isplatu novčane pomoći ima nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalazi se u aktivnom statusu.

Pozivamo vas da glasate na anketu ispod teksta i iskažete svoje mišljenje o aktuelnim merama podrške agraru

Iako, u odgovoru Agroklubu, ministarstvo navodi da su 'jasno definisani uslovi koje korisnik mora da ispuni kako bi ostvario pravo na novčanu podršku, kao i vidovi poljoprivredne proizvodnje koji će biti obuhvaćeni', ostalo je nejasno, da li se ova pomoć odnosi na sve poljoprivrednike, iz obuhvaćenih grupa, starije od 70 godine ili je to uslov koji se odnosi samo na pčelare?

"Pravo na podršku imaju poljoprivredni proizvođači koji u Registru poljoprivrednih gazdinstava imaju upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, vlasnici krava, ovaca ili koza, koje su obeležene i registrovane u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja. Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bili oni nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u 2020. godini", navodi se u odgovoru Ministarstva.

U odgovoru koji smo dobili, nakon objavljivanja ovog teksta, iz Ministarstva naglašavaju da se uslov godina odnosi samo na pčelare. Dakle, svim ostalim poljoprivrednicima, bez obzira na godine, a koji imaju gore pomenutu proizvodnju, novčana pomoć je namenjena.

Šta će oni koji nisu obuhvaćeni merama?

Mnoga pitanja čitalaca Agrokluba, odnosila su starost ovaca i koza, kao i to da li životinje moraju biti umatičene? Osim što se na žensko grlo krave mlađe od 24 meseca, ne može ostvariti novčana pomoć, na sva ženska grla koza ili ovaca koja su obeležena i ispunila uslov da budu registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja može se ostvariti pomoć.

Novčana sredstva pomoći za poljoprivrednike i kako do njih?

"Podsticaj se ostvaruje za grla obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju, bez obzira da li su umatičena ili ne."

Pošto Uredbom o novčanoj pomoći nisu obuhvaćeni mnogi poljoprivrednici koji ne poseduju uslovljenu proizvodnju ili pak godine starosti, pitali smo - koje mere će se odnositi na njih?

"Poljoprivrednim proizvođačima koji ne ostvaruju pravo na direktnu novčanu podršku u ovom trenutku, na raspolaganju je veoma povoljna kreditna podrška. U narednom periodu će biti praćen razvoj situacije u ostalim sektorima. Na osnovu toga će se donositi dalje odluke o pomoći poljoprivrednicima", odgovor je ministarstva.

Sredstva ograničena - ko će imati prioritet?

Fizička lica nosioci poljoprivrednih gazdinstava mogu da koriste kredit u maksimalnom iznosu do šest miliona dinara, namene repromaterijal, obrtna sredstva, likvidnost. Rok otplate kredita je do 36 meseci, mogućnost grejs perioda do 12 meseci. Kamatna stopa je jedan odsto. Krediti se odobravaju i isplaćuju u dinarima.

Isplata jednokratne novčane pomoći - bez podnošenja zahteva?

Na pitanje da li poljoprivrednici moraju da imaju izmirene PIO obaveze da bi ostvarili uslov za kredit, iz Ministarstva saznajemo da Uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima ne propisuje ovaj uslov.

U ranijem obaveštenju resornog ministarstva, navedeno je da su sredstva ograničena, pa smo pitali, po kom prioritetu će se spovoditi isplata?

"Sredstva će biti isplaćivana po sektorima. Podrška će biti ravnomerno distribuirana na teritoriji čitave Republike Srbije."


Tagovi

Mere podrške Kreditna podrška Novčana pomoć Uredba Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivrednici stariji od 70 godina Pčelari stariji od 70 godina Novačana sredstva Korona virus


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.