Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodostaj
  • 08.08.2022. 14:00

Nivo Dunava na istorijskom minumumu - nasukana tri broda

Radovi se izvode i kod Futoga i na Savi kod Bariča, a zbog niskog vodostaja i nepoštovanja upozorenja, krajem jula, tri broda su se nasukala.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 827
  • 214
  • 0

Nivo Dunava dostigao je istorijski minimum, zbog čega su se samo za tri dana nasukala dva teretna i jedan putnički brod. Kako bi se obezbedila plovnost reka celom dužinom, bageri su počeli čišćenje dna reka od peska na tri lokacije na Dunavu i Savi, piše RTS.

"Najniža tačka, odnosno minimalna dubina je negde oko 2,2 metra. Izvode se hidrotehnički radovi na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu u smislu ostvarivanja, odnosno prokopavanja još većih i povoljnijih dubina", kaže za Javni servis načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija Milan Nikolić.

Radovi se izvode i kod Futoga i na Savi kod Bariča, a zbog niskog vodostaja i nepoštovanja upozorenja, krajem jula, pomenuti brodovi su se nasukali.

Vodostaji ispod niskih plovidbenih nivoa - kako to utiče na ribolov?

Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović ukazao je na to da se naša zemlja, pre osam-devet meseci kada je "buknula" energetska kriza, maksimalno mobilisala jer je bilo jasno da će rečni saobraćaj biti ključan za snabdevanje energentima, uz napomenu da praktično jedini u Evropi nemamo većih problema.

Ministar je izrazio očekivanje da će radovi na sektoru Čortanovci biti završeni u narednih mesec dana, kod Futoga za sedam do deset dana, a na Savi kod Bariča za dve do tri nedelje.


Tagovi

Vodostaj Nivo Dunava Milan Nikolić Plovidbeni nivo Plovnost Nasukani brodovi Tomislav Momirović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.