Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad
  • 22.06.2022. 12:00
  • Toplički okrug, Vodice, Prokuplje

Ništa od prokupačke višnje: Nevreme uništilo useve

Meštani sela Vodice pored Prokuplja u neverici gledaju na to šta ih je snašlo sinoć nakon 19h.

Foto: Jovana Cvetković
  • 5.981
  • 1.016
  • 3

Nakon vesti da je grad opustošio šumadijska sela, jako nevreme praćeno vetrom i gradom prečnika kokošijeg jajeta pogodilo je i veći deo topličkog okruga. Grad je padao nekih dvadesetak minuta i uništio gotovo sve poljoprivredne kulture, uključujući i višnju čija je berba trebalo da se obavi za par dana.

Meštani sela Vodice pored Prokuplja u neverici gledaju na to šta ih je snašlo sinoć (21.6.) nakon 19h.

"Grad nas je zatekao na njivi, kosili smo i kroz par minuta je sve počelo. Ugasili smo trimere i otrčali do kola. Bilo je strašno. Za manje od pola sata sve je bilo uništeno. Čitav rod višnje zatekli smo na zemlji, dok je polovina roda šljive ostala na drvetu, polovina takođe na zemlji. Kukuruz je u jako lošem stanju, pitanje je kakav će rod biti", kaže Nebojša Jović, koji se ovih dana spremao za berbu višanja, a zatekao sve "obrano".

Jović samo par sati pre nego što je grad uništio njegov višnjik

Strašno nevreme je pored poljoprivrednih kultura upropastilo i mnoga domaćinstva. Leteli su crepovi sa kuća, fasada je probušena, saksije sa cvećem potpuno uništene. I sve to za veoma kratak vremenski period.

"Pored štete na njivi i 'obrano' voće, tu su i troškovi oko fasade, crepova, prozora. Ne pamtim da je u skorijem periodu bilo ovakvo nevreme, praćeno ovako krupnim gradom", kaže naš sagovornik i dodaje da će se sve to nekako popraviti, ali ostaje žal za činjenicom da je rod višnje ove godine bio solidan, a sada je sve pokosio grad.

Protivgradna mreža skupa

Većina meštana živi od poljoprivredne proizvodnje i pored toga što se polemisalo oko cene višnje, svi su se nadali da će bar imati da plate troškove amortizacije.

"Šteta je što mnogi žive od poljoprivrede i čekaju to isto voće i povrće koje je sada na zemlji. Nismo osigurali parcele, jer se nismo nadali ovakvom nevremenu. Pogotovo ne pred samu berbu. Ostaje da se nadamo da će sledeće godine biti bolje."

Većina sela u topličkom okrugu su juče pogođena gradom, a štete su ogromne, naročito na poljima. Grad je iza sebe ostavio pustoš. Jedini spas protiv ovakvog nevremena bi bile protivgradne mreže koje su jako skupe, pa se zbog isplativosti gotovo niko ovde ne odlučuje za njihovu primenu, naročito ne na velikim površinama.


Foto prilog


Tagovi

Grad Nevreme Uništeni višnjici Nebojša Jović Protivgradna mreža


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]