Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 15.09.2022. 15:00

Nezaustavljiva je epidemija ptičjeg gripa? Dao ostavku holandski ministar

Virus se udomaćio, javlja se na morskim pticama, ali i na sisarima. To je samo korak do infekcije ljudi.

Foto: Depositphoto/lucidwaters
  • 86
  • 24
  • 0

Epidemija ptičjeg gripa se nezaustavljivo širi Evropom. Holandski poljoprivrednici strahuju od zabrane držanja živine na farmama u osetljivim močvarnim područjima.

Više od 3,7 miliona kokošaka, pataka i ćuraka je ubijeno kako bi se sprečilo širenje oboljenja, izveštava Guardian. Pogođen je veliki broj uzgajivača, a ministar zaštite životne sredine, Henk Štaghauer, priznao je da je ptičji grip neizbežan u zemlji u kojoj 19 odsto površine čini voda. Štaghauer je dao ostavku i izjavio da nije prava osoba za taj posao.

Epidemija tokom cele godine

Predlog u vladinom izveštaju da se zabrani rad živinarskih farmi koje se nalaze u blizini močvara naišao je na žestok otpor.

"Ponekad je bilo izbijanja zimi, ali ne svake godine. Sada vidimo da virus ostaje svuda tokom cele godine, takođe i leti", rekla je stručnjak za ptičji grip s Instituta za bio veterinu Vageningen dr Nensi Birens. Tamo analiziraju uzorke tkiva životinja koje bi mogle biti zaražene ovom bolesti i savetuje holandsku vladu.

Navela je da virus u Holandiju donose divlje ptice selice iz Sibira. Ranije je s njihovim odlaskom virus nestajao, sada to nije slučaj. Zaražene su sve vrste ptica, što znači da virus ostaje i da se udomaćio. Primetili su da kruži među populacijom, a zaražene su i morske ptice.

Oboleli sisari

Birens je rekla da su evropski i američki sojevi uspeli da zaraze lisice, jarebice, jazavce i vidre, a to je samo korak do infekcije ljudi. 

Dospevanje virusa na farme još nije otkriveno, jer je pre nekoliko meseci mnogima zabranjeno da ptice puštaju na svež vazduh i da ih transportuju bilo gde.

"Potrebno je samo malo virusa koji u objekte dolazi na ljudima ili alatu, glodarima, zaraženog perja ili kišnice koja se sliva s krova gde je izmet zaraženih ptica", rekla je Birens.

Uzgajivači živine u Francuskoj na kolenima: Ugrožava ih ptičji grip i ukrajinska piletina

Sijds Dijkstra, čija je organska farma u Zivoldeu bila prva na udaru epidemije u oktobru 2021. godine rekao je da je svoje životinje držao zatvorene u objektima. Na njegovoj farmi uništeno je 36.000 kokošaka. Dijkstra smatra da je rešenje u efikasnoj vakcinaciji, jer potpuno zaustavljanje proizvodnje nije opcija.


Tagovi

Ptičja gripa Epidemija Holandija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.