Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 22.02.2022. 15:00

Nestabilne cene žitarica na evropskom tržištu

Posle povećanja došlo je do pada cena. Raste izvoz, ali preteći sukobi između Rusije i Ukrajine izazvaju poremećaj na ovom tržištu.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 2.383
  • 217
  • 0

Cene pšenice su pokazale nestabilnost i posle naglog skoka opet su pale. Kako navodi Agrarheute najveći uticaj na ovu siguaciju ima geopolitička kriza u regiji Crnog mora. Globalna potražnja raste, a smanjuju se svetske zalihe. To je prvo rezultiralo porastom cene, a onda i padom sredinom prošle sedmice.

Zbog izveštaja o dobrom stanju ozimih useva u Evropi i crnomorskoj regiji nastao je cenovni pritisak. Analitičarska kompanija SovEcon iz Rusije podigla je procenu novog roda pšenice u ovoj zemlji za 3,6 miliona tona na 84,8 miliona tona.

Istovremeno, francusko ministarstvo poljoprivrede izveštava da je površina pod hlebnom pšenicom za oko 211.000 hektara manja nego 2021. godine. To znači da će žetva ozime biti znatno manja nego što se ranije očekivalo. Proizvođači su povećali površinu pod ječmom u odnosu na 2021. godinu za 55.000 hektara na 1,25 miliona hektara. Pod uljanom repicom su povećane za 176.000 hektara na 1,2 mil. ha.

Cena pšenice na MATIF berzi u Parizu je u ugovoru sa isporukom u martu porasla za 2,5 odsto na 271,75 evra po toni, a na godišnjem nivou kotacije su porasle za 1,8 odsto. Posle poskupljenja došlo je do pada. Cena kukuruza je porasla za 1,7 odsto i iznosila je 254,00 €/t. Tokom sedmice kotacije su pale za 0,4 odsto.

Što se tiče tržišta u Nemačkoj, cene stočnog ječma u Hamburgu u petak su bile 258 evra po toni, dva evra niže nego nedelju dana ranije. Za stočni ječam koji je isporučen Francuskoj u ponedeljak je iznosila 255 evra po toni.

Nastavlja se rast izvoza žitarica

Dok izvoz žitarica iz Evrope raste, mlinovi i proizvođači stočne hrane kupuju više robe u pozadini eskalacije sporova na Crnom moru i cena koje su povremeno značajno pale, izveštavaju trgovci i analitičari. Ali, danas je Reuters objavio kako eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine diže vrednosti žitarica i hrane uopšte, a kupci su prisiljeni da traže i alternativna tržišta. 

Kumulativni izvoz pšenice iz Evropske unije od 1. jula do 12. februara je iznosio 18,2 miliona tona, a istom periodu prošle godine 17,5 mil. t. Raste potražnja za trižšta Kine, Bliskog Istoka i severne Afrike. Najznačajniji kupci evropske pšenice u tekućoj sezoni su: Alžir, Egipat, Kina, Nigerija i Južna Koreja. Maroko je pogodila katastrofalna suša što je primoralo vladu da poveća uvoz.

Kakvo nas vreme čeka ovog proleća - red suše, oluja pa i mraza?

Izvoz stočnog ječma do 12. februara 2022. godine procenjen je na oko 5,1 milion tona, što je za 300.000 tona više nego u isto vreme prošle godine. Najveći izvoznik je Francuska sa 2,36 mil. t, ispred Rumunije sa 1,56 mil. t. Na trećem mestu je Nemačka sa 713.000 tona. Najznačajniji kupac je Kina sa dva miliona tona, a zatim Saudijska Arabija, Jordan, Turska i Alžir.

Stanje na fjučers tržištu

Cene kukuruza u zrnu na evropskom tržištu fjučersa u petak su za početka marta bile 254 evra po toni, što je 4,25€ više nego dan ranije i jedan evro niže nego pre nedelju dana. Nova žetva ove žitarice kotirana je na 236€, odnosno 1,50€ više nego pre nedelju dana.

Za pšenicu protekle sedmice su bile turbulentne. Na evropskom tržištu došlo je do povećanja za 6,75€/t na 271,75€/t što je samo tri evra više nego prošlog petka.

Nova žetva pšenice 2022. kotirana je na fjučers tržištu u Parizu po ceni od 262,75 evra za tonu.

U izvoznoj luci Hamburg hlebna pšenica je u petak bila 284€/t, dok je stočni ječam 258 evra€/t, dva evra manje nego sedmicu dana ranije.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U francuskoj izvoznoj luci Ruan cena za hlebnu pšenicu iznosila je 268€/t, što je povećanje od sedam evra prethodnog dana i tri evra više nego prethodne sedmice. Stočni ječam isporučen je u ponedeljak u Ruan po ceni od 255€/t što je povećanje od sedam evra prethodnog dana i pet evra prethodne sedmice.


Tagovi

Tržište žitarica Cene Fjučers tržište Cena pšenice Cena kukuruza Rast cena Pad cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.