Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitne ograde
  • 04.06.2021. 07:30

Nemačku pokrajinu od ASK-a zaštitile ograde? Zemljoposednicima 70 centi po metru

Bez aktivnog učestvovanja lokalnih poljoprivrednika ovaj projekst nikada ne bi bio sproveden, istakao je ministar poljoprivrede savezne pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija dr Till Bakhaus.

Foto: Depositphotos/johan10
  • 100
  • 21
  • 0

Nemačka savezna pokrajina Meklenburg-Zapadna Pomeranija u rekordnom vremenu izgradila je 62,4 kilometara dugu ogradu kako bi zaštitila svoju divljač od virusa afričke svinjske kuge (ASK) duž granice sa Poljskom.

Redovne kontrole na tom području obavlja Državna agencija za šumarstvo, koja proverava sprečava li ograda dolazak divljih svinja.

"Ona je važan element za prevenciju od ASK-a", izjavio je ministar poljoprivrede te pokrajine dr Till Bakhaus za top agrar.

Kaže da je ograda pored mnogih drugih epidemioloških i higijenskih mera osigurala da epidemija još nije izbila na njihovom području te da je njihova odluka bila ispravna.

Vlasnicima 70 centi po metru ograde

Nemačka Vlada uložila je više od milion evra za postavljanje. Sa konstruiranjem su započeli u julu prošle godine, a radove završili do kraja septembra. 

"To je bilo moguće samo zato što su vlasnici zemljišta pristali na gradnju", rekao je Bakhaus istaknuvši kako bez njihovog aktivnog učestvovanja i lokalnih poljoprivrednika ovaj projekat nikada ne bi bio sproveden. Trenutno se priprema dogovorena naknada za vlasnike koji će godišnje dobiti 0,70 evra po metru ograde koji se nalazi na njihovom posedu. Merenja su završena, a isplata je krenula 1. jula.

"Od početka je bilo važno da uprkos barijeri, poljoprivredno i šumarsko gazdinstvo kao i turistička upotreba staza i dalje budu mogući", napomenuo je ministar. Ali, kaže da su inspekcije, nažalost, utvrdile da pojedinci nisu za sobom zatvarali ogradu što je omogućilo svinjama da uđu u državu.

"S obzirom na pretnju koju predstavlja ova bolest, molim prolaznike i meštane da ih dobro zatvaraju", poručio je.


Tagovi

Nemačka ASK Ograda Poljska Divlje svinje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u