Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici
  • 20.03.2020. 15:00

Nemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

U Nemačku tokom sezonskih poslova u poljoprivredi pristižu brojni radnici iz drugih zemalja Evropske unije ili trećih zemalja, a COVID-19 je uzrokovao brojne poteškoće s radnom snagom.

Foto: Flickr/Scrudgins
  • 208
  • 9
  • 0

U Nemačku tokom obavljanja sezonskih poslova u poljoprivredi poput branja špargle i jagoda pristižu brojni radnici iz drugih zemalja Evropske unije ili trećih zemalja, a COVID-19 im je uzrokovao brojne poteškoće u snabdevanju radnom snagom.

Kako piše euractiv, oko 286.000 sezonskih radnika radi na nemačkim poljima svake godine, a većina ih dolazi iz drugih zemalja.

Najviše pogođeni voćari i povrćari

U pismu kojeg je Koalicija poljoprivrednih organizacija, uključujući i nemačko Udruženje poljoprivrednika (DBV) uputila vlastima, naglašavaju da će korona virus i mere preduzete u celoj Evropi, kako bi se zaustavilo njegovo širenje imati direktan uticaj na poljoprivrednu proizvodnju. Trenutno su najviše pogođeni voćari i povrtari koji se oslanjaju na inostrane sezonske radnike, piše gabot.de.

Zahtevi za izmenu Zakona o radu

Uduženje zahteva izmenu radnog vremena poput većeg broja radnih sati i skraćivanje razdoblja za odmor, zatim povećanje limita na dohodak za slabo plaćene poslove i produženje razdoblja zaposlenosti.

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcionisanje poljoprivredne proizvodnje

Takođe, traže od vlade mogućnost zaposlenja volontera, primaoce naknada za nezaposlene ili penzionere, a žele i lakši pristup tržištu rada za one koji ne dolaze iz trećih zemalja.

Na konferenciji za novinare, kako bi uverila stanovništvo da je snabdevanje hranom sigurna, nemačka ministrarka poljoprivrede Julija Klokner naročito se bavila nekim od tih problema. "Jasno je da se poslodavci u proizvodnji hrane kao i poljoprivrednici moraju smatrati ugroženima u vreme ove epidemije, zajedno sa zdravstvenim i ostalim osobljem", rekla je ministrarka ističući kako je snabdevanje namirnicama osigurano. Takođe je napomenula kako je Nemačka samodovoljna u okviru poljoprivredne proizvodnje - od krompira do mlečnih proizvoda, žitarica i svinjetine.

Radnici iz uslužnih delatnosti kao ispomoć

Ipak, priznaje da je potrebno preduzeti neke mere kako bi se osigurala neometana proizvodnja hrane tokom i nakon epidemije. Otkrila je i kako njen tim trenutno radi na naročitim rešenjima za ovaj problem, govoreći kako na poljima mogu da rade i radnici iz drugih sektora koji su trenutno u zastoju, poput ugostiteljstva.

Rasim Ljajić: Ne stvarajte zalihe namirnica!

Kaže i kako će se doneti i privremena fleksibilna rešenja kao što je ublažavanje propisa o honorarnim poslovima ili nedeljnom radu. Ukoliko se nakon svih izmena i preduzetih mera ne omogući dovoljan broj sezonskih radnika, Nemci će ipak biti prisiljeni za uvoz radne snage iz trećih zemalja.

Foto: Flickr Flickr licenca CC


Tagovi

Nemačka Radna snaga Inostrani radnici Sezonski radnici Korona virus COVID-19 Zakon o radu


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.