Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna sela
  • 05.11.2022. 07:30

Nemačka ulaže u pametna sela - a gde je internet?

Tele-lekar i platforma za deljenje automobila, neke su od tema o kojima se raspravlja u sklopu nemačkog projekta za razvoj seoske sredine.

Foto: Depositphotos/izanbar
  • 110
  • 30
  • 0

Nemačka sve više ulaže u razvoj pametnih sela, a što prema Evropskoj mreži za ruralni razvoj (ENLR) podrazumeva revitalizaciju ruralnih područja putem digitalnih i, u nekim slučajevima, društvenih inovacija. Komesar za poljoprivredu EK, Januš Vojčehovski je rekao da je ovakav potez ključan za razvoj ruralnih područja, izveštava Euractiv.

"Pametna sela su ključno sredstvo politike za stvaranje potencijala naših ruralnih zajednica", izjavio je. 

Razvoj ovakvog pristupa bi značio uključivanje čitavog niza mera. Digitalni alati bi se koristili za poboljšanje usluga od opšteg interesa, a korišćenje onlajn platformi za promovisanje demokratskog učešća u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Komisija kroz dva paralelna projekta Smart Rural 21 i Smart Rural 27 podstiče razvoj takvih sredina.

Tele-lekar i deljenje automobila

Veliki iskorak u razvoju je napravila Nemačka koja je nedavno objavila da želi iskoristiti deo sredstava za projekat "Smarte.Land.Regionen". Cilj im je razvoj takozvanog digitalnog ekosistema i digitalnih aplikacija u sedam regija i kasnije 14 okruga, pa ih testirati u kojoj meri se oni mogu preneti na druge lokacije.

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je 25 miliona evra za ovu svrhu. Sa stanovništvom se organizuju konferencije kako bi se prikupile ideje o različitim temama, uključujući zdravstvenu zaštitu, kulturu i mobilnost.

Jedna od njih je tele-lekar koja bi omogućila uspostavljanje platforme preko koje bi pacijenti mogli razgovarati sa svojim lekarima opšte prakse od kuće ili uspostavljanje regionalne platforme za deljenje automobila.

A gde je internet? 

Međutim, Vojčehovski je istakao da je preduslov za takva "pametna rešenja" povezivanje ruralnih područja s digitalnom infrastrukturom.

"Digitalizacija može doneti snažne prednosti samo uz jaku povezanost - u smislu brzine i kvaliteta", naglasio je.

Kada je reč o ekspanziji širokopojasnog interneta u ruralnim područjima, Nemačka zaostaje za državama članicama EU-a, s manje od 14 odsto domaćinstava koja imaju pristup optičkoj vezi u poređenju s prosekom EU-a od oko jedne trećine, podaci su Federalne mrežne agencije. 

Takođe, pokrivenost brzim internetom joj je tek malo iznad EU proseka. Prema podacima Eurostata, 2021. godine je 70 odsto domaćinstava u EU-u bilo pokriveno brzim internetom, što je porast u odnosu na samo 16 odsto 2013. godine. Zanimljivo je da je Malta zabeležila stopostotnu pokrivenost, a slede je Luksemburg (96 odsto), Danska (95 odsto) i Španija (94 odsto). 

Nemačka je tek na 14. mestu s pokrivenosti od 74,9 odsto, iza, recimo Rumunije (87,1 odsto) ili čak Bugarske (84,7 odsto). 

Zato je u svojim komentarima na Strateški plan ZPP-a, Evropska komisija pozvala Nemačku da pruži "dodatne garanije o tome kako će zadovoljiti potrebu za širokopojasnom pokrivenošću odgovarajućim tehnološkim standardima u svim ruralnim područjima".

Novac će obezbediti kohezioni fondovi

Vojčehovski je pozdravio što većina članica, kao što je Nemačka, podržava ovakav pristup razvoja sela putem nacionalnih strateških planova za implementaciju reformisane ZPP. Napomenuo je da je preduslov za takva rešenja njihovo povezivanje na digitalnu infrastrukturu i obezbeđivanje brzine i kvaliteta.

Treba napomenuti i da je krajem oktobra Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj EP-a usvojio Rezoluciju o dugoročnom razvoju ruralnih područja. Predstavnici su pozvali da se deo Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), koji je deo ZPP-a i Kohezionog fonda, nameni merama za jačanje takvih područja. Ukazali su na problem porasta nezadovoljstva među ruralnim stanovništvom, koje smatra da političari ne uzimaju u obzir njihove potrebe. Zato su parlamentarci pozvali na jačanje lokalnih i regionalnih donosioca odluka i aktera civilnog društva.


Tagovi

Evropski parlament ZPP Digitalni ekosistem Pametna sela Ruralna sredina Mobilnost Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.