Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 17.04.2020. 07:30

Nemačka traži pomoć za mlekare, Francuska želi da otvori pijace

I dok Nemačka i Francuska od EU traže finansijsku pomoć, bugarski premijer najavljuje radikalan potez - zabranu uvoza za sve prehrambene proizvode.

Foto: Depositphotos/dgdimension
  • 178
  • 7
  • 0

Uprkos privremenom rastu prodaje mleka u maloprodaji, potražnja za mlečnim proizvodima u Nemačkoj smanjena je zbog zatvaranja kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata. Na ovu su situaciju, ali i pad izvoza ovih proizvoda, upozorili u Udruženju nemačkih poljoprivrednika. 

Podmiriti troškove skladištenja mleka u prahu

Ubrzo je reagovalo nemačko ministarstvo poljoprivrede koje smatra kako bi Evropska unija trebalo da preduzme mere za zaštitu mlekara koji se suočavaju s naglim padom prodaje zbog pandemije korona virusa. 

Ministarka, Julija Klokner u pismu upućenom Evropskoj komisiji, zatražila je finansijsku podršku pri podmirivanju troškova skladištenja mleka u prahu kako bi se tržište oporavilo od trenutnih niskih cena. Takođe, sugerisala je da bi za skladištenje neprodanog mleka u prahu trebalo da bude dostupan i privatni prostor.

Smanjen izvoz svežeg mleka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

U pismu Briselu Klokner napominje i da smanjenje nemačkog izvoza, posebno u Aziju, signalizira strah od još većeg pada cena, ali i upozorava da treba intenzivno pratiti situaciju s drugim poljoprivrednim proizvodima, uključujući govedinu, voće, povrće i vino, pa i preduzeti krizne mere ako se pokaže potrebnim.

Francuska u sve većoj poljoprivrednoj krizi

I Francuski ministar poljoprivrede Didier Gijom poslao je 14. aprila, drugi apel Briselu za pomoć francuskom poljoprivrednom sektoru koji se našao u velikoj krizi. 

Kako bi zaustavio ekstremno širenje virusa, predsednik Emanuel Makron je naredio zatvaranje svih kafića, restorana i tržnica, što je, kao i u ostatku sveta, dovelo do velike krize kod malih proizvođača. Proizvođači mleka, mesa, voća i povrća pretrpeli su najveće štete, a kako bi se pomoglo tim sektorima poljoprivrede, ministar Gijom zatražio je pristanak od EU za otvaranje pijaca kao i za novčanu pomoć koju je pretrpeo sektor zatvaranjem.

Stiže podrška za poljoprivredna gazdinstva?

Od početka krize zbog korona virusa, francuske vlasti uputile su Evropskoj uniji nekoliko poziva pomoći i zatražili hitne mere podrške ovom sektoru. EU još uvek nije aktivirala mere podrške u slučaju akutnih poteškoća na ovom tržištu, a koje se nalaze u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike, iako su apel poslale i zemlje kao što su Nemačka, Poljska i Italija. Osim novčane pomoći, one traže i dopuštanje ulaska u zemlju migrantima i sezonskim radnicima u poljoprivredi.

Bugarski ministar želi uvoznu hranu da stavi pod karantin

Na istoku Evrope vodi se ponešto drugačija politika. Tako je bugarski premijer Krasimir Karakačanov predložio da se zabrani uvoz prehrambenih proizvoda, sve dok se ne potroši hrana koje ima u državi. Karakačanov tvrdi da se tako pomoglo domaćim proizvođačima, kako bi se građani okrenuli lokalnim proizvodima. 

Predlog je još uvek na razmatranju, ali po svemu sudeći neće ni biti prihvaćen jer je Udruženje za savremenu trgovinu upozorilo da se s tim činom krše pravila tržišnog takmičenja te bi prema njihovom mišljenju, ako se predlog usvoji, moglo da dođe do sudskog postupka protiv Bugarske.

Podsećamo, i Rumunija je odlučila da donese neke radikalne mere, a jedna od njih je i zabrana izvoza određenih žitarica kako bi osigurala domaće snabdevanje tokom krize uzrokovane COVID-19. Tako će na neko vreme biti zabranjen izvoz pšenice, ječma, zobi, kukuruza, soje, brašna, biljnog ulja, šećera, keksa, kolača i svega što se tiče pekarske industrije.

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

Iako brojni političari ističu kako nema mesta panici i konstatno ponavljaju da je lanac snabdevanja hranom siguran, ovakvi apeli pomoći i radikalne mere koje se sve više donose, ne ulivaju sigurnost i optimizam. 


Tagovi

Pomoć EU Mlekari Nemačka Francuska Poljoprivredna kriza Bugarska Zabrana uvoza Tržnice


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.