Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz nafte
  • 06.10.2022. 13:30

Nema ruske nafte za Srbiju zbog neuvođenja sankcija? Snabdevanje - bez prekida

Iz Ministarstva su naveli da je najbitnije to da će tržište nafte i domaća rafinerija imati normalno snabdevanje i da neće biti prekida u isporuci goriva.

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk (ilustracija)
  • 175
  • 47
  • 0

Novi paket sankcija, koji su juče izglasale države članice Evropske unije, podrazumeva i ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje, izvan EU. Osmi paket sankcija obuhvatio je i Srbiju koja preko Jadranskog naftovoda neće moći da uvozi rusku naftu. JANAF-om je nafta iz Omišalja na Krku stizala do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu, piše Politika.

Iz Ministarstva su naveli da je najbitnije to da će tržište nafte i domaća rafinerija imati normalno snabdevanje i da neće biti prekida u isporuci goriva, prenosi Tanjug. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su se naša zemlja i NIS pripremili na to da se uvozi nafta iz drugih država.

"NIS se već mesecima prirema za to da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će prerađivati srpske nafte Velebit, koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu", rekla je Mihajlovićeva.

Neuvođenje sankcija - nema ustupaka

Osmi paket sankcija predložila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen prošle nedelje. Zabrana većine uvoza sirove nafte iz Rusije stupiće na snagu u decembru, a najnoviji plan sankcija se zasniva na tim merama. Uvoz uglja je već ukinut, a isporuke gasa iz Rusije u Evropu su ozbiljno poremećene, piše Politico.

"Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da ima koristi od ustupka. I druge zemlje članice EU su se složile sa ovim stavom", rekao je diplomatski izvor uključen u razgovore o novom paketu sankcija za Radio Slobodna Evropa, a prenosi Novinite. Među državama koje su se složile sa ovim stavom bila je i Hrvatska, napisao je Večerlji list.

Prvobitno je trebalo dozvoliti tranzit ruske sirove nafte naftovodom kroz Hrvatsku, pod uslovom da taj tranzit ostane u granicama proseka prethodnih godina. Posle rasprave na nivou ambasadora zemalja članica EU, paragraf derogacije je uklonjen zbog nepoštovanja sankcija EU Rusiji, koje su odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu. Osim toga, kako prenosi hrvatski "Indeks", drugi razlog je to što su, nakon detaljne analize, stručnjaci EU zaključili da postoji dovoljna diversifikacija izvora sirove nafte, piše Novinite.


Tagovi

Snabdevanje naftom Osmi paket sankcija Uvoz ruske nafte Sankcije protiv Rusije Zorana Mihajlović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u