Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Poljskoj
  • 21.12.2022. 18:00
  • Poljska

Nekontrolisani uvoz iz Ukrajine: Poljski farmeri na ulicama - Vojčehovski zapretio?

Poljoprivrednici tvrde da ne mogu da prodaju kukuruz. Cene domaćeg su izuzetno niske i kreću se od 139 do 170 evra/t, što je i do 85 evra manje nego pre dva meseca. Na sve je reagovao i Januš Vojčehovski, poverenik EK za poljoprivredu.

Foto: Facebook/Printscreen
  • 1.073
  • 173
  • 0

Poljski poljoprivrednici protestuju zbog lošeg stanja u agraru i nekotrolisanog uvoza žita i uljane repice iz Ukrajine. Upozoravaju i da se uvozi meso živine, ali i brašno koje se prevozi u buradima i big-bagovima. Problem je posebno izražen u istočnim delovima zemlje. Tržište je prezasićeno što je posledično smanjilo otkupne cene.

Protesti se održavaju pod zastavama udruženja Agrounia, sindikata poljoprivrednika Solidarnost i drugih grupa. U ponedeljak i utorak su izašli traktorima i blokirali puteve, kompanije i skladišta. Ističu da ratari ne mogu da prodaju kukuruz. Cene su izuzetno niske i kreću se od 139 do 170 evra/t, što je i do 85 evra manje nego pre dva meseca. Tvrde da su veliki otkupljivači napunili svoja skladišta jeftinim ukrajinskim kukuruzom.

Ministar ih prevario? 

Vođa Agrounije Mihal Kolodžejčak je pre protesta održao konferenciju za novinare i rekao da su prevareni od strane Vlade. Naveo je da je ministar poljoprivrede Henrik Kovalčuk izjavio tokom žetve da ne prodaju žito jer će otkupne cene rasti. Međutim, one su pale i za 40 odsto. U Grajevu su organizovali farmeri i sa osam traktora blokirali veliku otkupnu kompaniju koja je centar skladištenja ove robe koja se transportuje iz Ukrajine. Tamošnji državni zavod za statistiku je u decembru objavio da je ostalo neobrano 20 odsto kukuruza, na oko 240.000 ha. Zbog niskih otkupnih cena uzgajivači su odustali od berbe. Vlast ne želi da pregovara o nadoknadi troškova proizvodnje, goriva za kombajne i sušenje žita.

U Nagljovicama je protestovalo 200 farmera koji su sa 30 traktora blokirali saobraćaj na putu. Postavili su dvoje kolica namenjenih premijeru Mateušu Moravickom i ministru Kovalčuku.

Protestovali su i proizvođači voća i povrća kojima kompanija "Kampol-Fruit" u Rikiju nije isplatila isporučene proizvode. Zbog restrukturiranja zaduženog preduzeća nudi im se isplata samo polovine potraživanja.

U akcijama je učestvovalo i Poljoprivredno društvo Zamoć koji su održali proteste u Lublinu. Oni su premijeru Moravickom uputili listu zahteva u vezi sa rešavanja krize na domaćem tržištu. Zahtevaju od Vlade da se odmah obrati Evropskoj komisiji za hitno uvođenje stope carine od 50 odsto na žitarice, uljanu repicu i kukuruz koji se uvoze iz Ukrajine. Traže da resorno ministarstvo prati i registruje ko je krajnji primalac ili prerađivač.

Očekuje se buran januar

Poljska je trebalo da bude samo tranzitna zemlja za ukrajinski izvoz, ali u stvarnosti niko nema kontrolu.

"Žito iz Ukrajine preplavilo je skladišta otkupnih i stočnih kompanija. Farmeri nemaju gde da prodaju pšenicu i kukuruz, ili im se nude cene drastično ispod isplativosti", rekao je Gregor Skurski, poljoprivrednik iz okruga Sandomirz, jedan od inicijatora protesta.

Veliki broj proizvođača se našao u teškoj finansijskoj situaciji, jer su se zbog visokih inputa ovog proleća zadužili kako bi uspeli da obrade zemlju i poseju nove useve. Sada za njihove proizvode nema otkupa.

"Naše farme su na ivici bankrota! Pljačkaju nas! Jeftino ukrajinsko žito preplavljuje našu zemlju, oduzimajući nam mogućnost prodaje", izjavio je Mariuš Vavrziljo, poljoprivrednik iz Sienjska i većnik opštine Sljupia, suorganizator protesta.

Agrounia je najavila protest širom zemlje 11. januara. Ne miruju ni poljoprivrednici udruženi u NSZZ RI Solidarnost. Ova organizacija je najavila mere za odbranu poljskih farmera i pozivaju na proteste koji treba da se održe 17. januara.

Vojčehovski zapretio? 

O svemu se sinoć na Tviteru oglasio i Januš Vojčehovski, poverenik Evropske komisije za poljoprivredu. 

Napisao je da je uvoz žitarica iz Ukrajine značajno porastao u njoj susednim zemljama, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj te da bi to mogao da bude problem za poljoprivrednike.

"Ako zemlje budu pogođene viškovima, EK će primeniti zaštitnu klauzulu zasnovanu na Uredbi EU 870/2022", upozorio je time misleći na privremene mere liberalizacije trgovine kojima su od kraja maja dopunjene trgovinske povlastice koje se primenjuju na ukrajinske proizvode. 


Tagovi

Poljska Protesti poljoprivrednika Žito iz Ukrajine Agrounija Solidarnost Nekontrolisani uvoz Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer