Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 12.12.2022. 12:00

Negativni uticaji pesticida - na šta treba obratiti pažnju?

Važno je znati da insekticide ne treba primenjivati ukoliko se prognoziraju niske temperature ili rosa, jer u takvim uslovima ostaci pesticida ostaju toksični za pčele duži period.

Foto: Depositphoto/ikerby36.gmail.com
  • 186
  • 75
  • 0

Savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji je cilj dobijanja visokih, stabilnih i tržišno konkurentnih proizvoda. Dostizanje takvih standarda nameće upotrebu pesticida, jer bez njih nema visokih i stabilnih prinosa. Nažalost, upotreba pesticida dovodi i do niza neželjenih efekata.

Kao posledica toga, dolazi do akutnih i hroničnih trovanja kod rukovaoca, ali i pojave ostataka pesticida u hrani i vodi za piće, do kontaminacije zemljišta, pojave rezistentnosti kod štetnih organizama, smanjenja biodiverziteta i uništavanje korisnih organizma, poput polinatora: gajenih i divljih pčela, kao i bumbara. Kako kaže stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Kragujevac Lidija Vulović, samo pravilna aplikacija pesticida ublažiće sve ove nedaće, a ujedno će dati zadovoljavajuće rezultate u očuvanju polinatora.

Pčele su ugrožene najviše pesticidima

"U toku cvetanja zabranjena je primena insekticida. Aplikacija pesticida mora biti u skladu sa upustvima navedenim na etiketi, odnosno treba slediti preporuke koje ukazuju na smanjenje opasnosti za pčele i druge oprašivače. Ukoliko se u zasadu u kome se planira primena insekticida prisutni korovi u cvetanju, neophodno je njihovo suzbijanje. Tada insekticide treba primenjivati u večernjim ili jutarnjim satima, kada je smanjena aktivnost pčela", kaže ovaj savetodavac i dodaje da ih takođe treba koristiti kada je vetar male brzine, kako bi se sprečilo zanošenje na susedne useve i korove koji cvetaju.

Pre tretiranja obavestiti pčelare

Važno je znati da insekticide ne treba primenjivati ukoliko se prognoziraju niske temperature ili rosa, jer u takvim uslovima ostaci pesticida ostaju toksični za pčele duži period, savetuje. Pre primene pesticida treba, kako kaže, obavestiti lokalne pčelare, jer se može desiti da se u blizini parcele koja se tretira, a koja nije u fazama cvetanja, nalaze košnice, kao i drugi usevi koji cvetaju. Negativan uticaj pesticida na pčele je višestruk. U pitanju je kompleksna pojava, koja nameće široko sagledavanje stvari.

Zaštita pčela interes svih poljoprivrednika

"Primena pojedinih sistemičnih insekticida može biti pogubna po pčele. Oni prodiru u biljno tkivo i kreću se kroz biljku dospevajući u svaki njen deo, deluju na centralni nervni sistem insekata izazivajući dezorijentaciju, nemogućnost kretanja, letenja i na kraju uzrokuju smrt. Negativan uticaj na pčele i druge polinatore ogleda se u ometanju procesa učenja, pamćenja i sposobnosti navigacije kod pčela, što može onesposobiti jedinke da prikupljaju hranu i ponekad ugroziti zdravlje celog društva", kaže Vulovićeva dodajući da se ostaci ovih materija mogu naći u medu.

Povećava se mortaitet, a košnice ostaju bez matica

Takođe, kako kaže, povećava se i mortalitet radilica, smanjuje imunitet društva i veća je mogućnost da košnice ostanu bez matice. Pogoršavaju i ishranu i negu larvi, kao i socijalnu i prostornu dinamiku jedinki unutar košnice, ali i termoregulaciju zajednice. Dolazi do smanjenja reprodukcionog kapaciteta, kao i do kolapsa u pčelinjim zajednicama, jer radilice napuštaju košnicu ostavljajujući kraljicu i neveliko potomstvo.

Primena fungicida, koji se koriste prilikom cvetanja voćaka i drugih biljaka, kada su pčele veoma aktivne, ima sinergijski efekt, u kombinaciji sa insekticidima, što rezultira smanjenjem imuniteta i zdravstvenog stanja pčela čineći ih osetljivijim na bolesti i patogene.

"Negativan uticaj fungicida na pčele najčešće se ogleda u kontaktu sa polenom kontaminiranim fungicidima. Pčele koje su došle u dodir sa kontaminiranim polenom imaju tri puta veću šansu da se zaraze parazitima koji se povezuju sa fenomenom masovnog kolapsa pčelinjih društava", kaže stručnjak i dodaje da to znači da primena fungicida ima negativan uticaj na imunitet pčela.

Primena fungicida ima negativan uticaj na imunitet pčela (Foto: Julijana Kuzmić).

Divlje pčele kontaminiraju se putem biljaka koje nisu ciljano tretirane insekticidima, odnosno putem korova iz spontane flore, koju pčele posećuju, a do kojih driftom ili na drugi način dospevaju pesticidi. Na takve biljke sleću i gajene pčele u potrazi za hranom, pa mogu biti intoksicirane čak iako zasadi i usevi u cvetanju nisu tretirani, ali jesu neke druge kulture koje u tom trenutku cvetaju.

Poboljšani atomizeri: Koje su ekonomske, ali i ekološke prednosti?

"Naročito treba istaći značaj pojave drifta, odnosno zanošenje prilikom tretiranja. Treba sve učiniti da se takva pojava minimizira", kaže Vulovićeva i dodaje da je važno naglasiti da se pojedini insekticidi zadržavaju u prirodnoj sredini, održavaju u samonikloj flori i divljem cveću, izlažući pčeli njihovom uticaju godinama kasnije.

Pesticidi imaju višestruko negativan uticaj na pčele ukoliko se nepravilno i nestručno koriste, kaže ona. Da bi se izbeglo trovanje pčela, potebna je tešnja saradnja i razmena informacija između pčelara i poljoprivrednih proizvođača, kao i relevantnih institucija.

Kako ih možemo zaštititi?

Podsetimo, ponekad i najjači otrovi nisu nužno opasni za njih ako se pravilno primene, navodi Uprava za stručnu podršku u razvoju poljoprivrede i ribarstva u svojim smernicama za procenu rizika od trovanja pčelinjih zajednica. Kažu, ovi oprašivači su najugroženiji pri velikim akcijama primene insekticida kao što je prskanje iz aviona. Ali, tvrde, i pojedinačna tretiranja im mogu naneti štetu.

Savetuju poljoprivrednike da izbegavaju primenu aktivnih materija tokom cvetanja. Obilazak čitavog poseda, posebno ivičnih delova pre primene insekticida smatra se veoma važnim kako bi se utvrdilo da li se na okolnim korovima koji su u cvetu zadržavaju oprašivači.

"Ovde je važno da naglasimo da se obilazak mora obaviti u približno isto vreme dana kada će i, na primer, sutradan biti primenjen insekticid", navode iz Uprave. Pojašnjavaju da razlog tome treba tražiti u saznanju da pojedini korov luči nektar i daje polen samo nekoliko sati tokom dana pa se može desiti da poljoprivrednik u svom obilasku ne uoči pčele na cvetu.

Dalje, treba koristiti pesticide sa kratkim rezidualnim potencijalom i voditi brigu o obliku i veličini čestica otrova koji se koristi. Poljoprivrednici treba da obrate pažnju i u kom smeru se raznosi insekticid pri aplikaciji, a ne bi ih trebalo primenjivati ako duva vetar većom brzinom od 15 km/h.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pesticidi Neželjeni efekti Trovanje Aplikacija pesticida Toksičnost Mortalitet radilica Lidija Vulović Pravilna upotreba


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva