Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 09.04.2022. 18:00

Nedostatak "sezonaca" u Nemačkoj: Od oktobra minimalna plata od 12 evra na sat

Većina sezonskih radnika koji se zapošljavaju u poljoprivredi trenutno dolaze uglavnom iz zemalja članica EU, pretežno Poljske i Rumunije, a mnogi su dolazili i iz Ukrajine.

Foto: Depositphoto/ChiPhoto
  • 443
  • 60
  • 0

Nemačka zapošljava veliki broj stranih radnika na kratke periode za sezonske useve poput špargle i jagoda. Sukobu Ukrajini i pandemija Covid-19 mogli bi da utiču na njihovo kretanje ove godine, a berba je pred vratima.

Udruženje nemačkih poljoprivrednika (DBV) poziva na ublažavanje pravila, a kritičari tvrde da ostaju dublji problemi koji će rezultirati nedostatkom radnika, izveštava Euractiv.

Velika neizvesnost biće kada su u pitanju oni iz istočne Evrope. Dodatni problem je što oni koji dođu moraju da borave u karantinu što stvara dodatni gubitak za sektor.

U Austriji se suočavaju sa istim problemom, a izlaz se pokušavaju da pronađu u zapošljavanju radnika iz Azije.

DBV poziva da se pravila o zapošljavanju privremeno ublaže, dok nemačko ministarstvo poljoprivrede ne očekuje da će se broj stranih radnika smanjiti ovog leta.

Minimalna plata privlačna za "sezonce"

Većina "sezonaca" koji se zapošljavaju u poljoprivredi trenutno dolaze uglavnom iz zemalja članica EU, pretežno Poljske i Rumunije, a prema izveštaju sindikata IG Bauen-Agrar-Umwelt iz 2021. godine, mnogi su dolazili iz Ukrajine.

Nemačka je potpisala i sporazume o posredovanju sa Gruzijom i Moldavijom i očekuje radnike iz ovih zemalja.

U Ministarstvu su optimistični i smatraju da će zakonski određena minimalna plata od 12 evra po satu od oktobra 2022. godine učiniti nemačke farme privlačnima za zapošljavanje.

Sezona špargle je pred vratima (Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de)

Kako bi se umanjilo dejstvo povećanja troškova u agraru, Udruženje poljoprivrednika zahteva da se povećanje minimalne plate odloži i implementira u fazama. Sindikati nisu previše oduševljeni zahtevima DBV-a.

"Rasprava o minimalnoj plati je već istorija. Prema zakonodavcu 12 evra se mora platiti od 1. oktobra", rekao je Harald Šaum, zamenik nacionalnog predsednika "Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt". Dodao je da pravila o kratkoročnom zapošljavanju ne bi trebalo da budu ukinuta uprkos tome što na to pozivaju poljoprivrednici pa apeluju na bolju socijalnu zaštitu za sezonske radnike.

Brze radne dozvole za izbeglice 

Nemačko ministarstvo poljoprivrede veruje da su oni dovoljno zaštićeni zakonom i da je zaštita zdravlja i sigurnosti na radu uređena brojnim zakonima, pravilima i uredbama kako bi se osiguralo njihovo zdravlje i sigurnost.

EU je reformom Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) uvela takozvano socijalno uslovljavanje, povezujući poljoprivredne subvencije delimično sa minimalnim zahtevima za uslove rada i zaštitu. Nemačka je iskoristila prelazni period koji dozvoljava EU i ne želi da uvede novu regulativu do 2025. godine.

Značajan deo Ukrajinaca došao je za vreme praznika ili stažiranja vezanima za studije, a to bi moglo da bude ograničeno zbog trenutne situacije. DBV vidi potencijal među izbeglim Ukrajincima i traži da se onima koje traže posao brzo dodele radne dozvole u Nemačkoj.

Zemlje EU su se složile da daju privremenu zaštitu izbeglicama iz Ukrajine kako bi im omogućili da ostanu u EU bez vize i pristup tržištu rada.


Tagovi

Austrija Sezonski radnici Radnici u poljoprivredi Minimalna plata Nemačka Izbegli Ukrajinci


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.