Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Singapur
  • 16.05.2020. 15:00

Nedostaju im obradive površine - rešenje proizvodnja na krovovima?

Singapur zadovoljava samo deset odsto svojih potreba za hranom, a zbog nedostatka poljoprivrednih površina traže rešenja u proizvodnji na krovovima parkirališta.

Foto: Flickr/UN Women
  • 129
  • 5
  • 0

Singapur je najavio nove mere za ubrzanje lokalne proizvodnje hrane uključujući plan pretvaranja krovova parkirališta i javnih objekata u gradska gazdinstva, jer pandemija virusa korona ruši globalne lance snabdevanja.

Porast stanovništva, klima i COVID-19 ugrožavaju zalihe hrane

Ova gusto naseljena ostrvska država-grad ispunjava samo oko deset odsto svojih potreba za hranom, ali planiraju povećanje, jer klimatske promene i rast stanovništva ugrožavaju globalne zalihe.

Cirkularna ekonomija - na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

U čitavom svetu ograničenja kretanja stanovništva zbog pandemije dovode do problema u poljoprivrednim i prehrambenim lancima i izazivaju zabrinutost zbog nestašice i poskupljenja.

"Trenutna situacija sa virusom COVID-19 naglašava važnost lokalne proizvodnje hrane. Biće to deo singapurskih strategija za njeno osiguranje što će smanjiti našu zavisnost od uvoza i osigurati zaštitu u slučaju poteškoća u snadbevanju", navela je Vlada u svojoj izjavi. Ipak, pre toga, u napadima panike koji su zahvatili ostrvo, više puta su uveravali građane da imaju dovoljno zaliha.

Obrađuju samo jedan odsto zemlje 

Poljoprivrednici i Vlada Singapura razmatrali su načine na koje bi mogao da se reši problem nedostatka obradive zemlje u ovoj državi, gde se samo jedan odsto od 724 km2 koristi za poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu su troškovi veći u odnosu na ostatak jugoistočne Azije.

Kao odgovor na pandemiju, vlasti imaju za cilj ubrzanje lokalne proizvodnje u sledećih šest meseci do dve godine.

Hrana se baca, a ne stvaramo nove zalihe - popusti čvor, majstore Pero!

To uključuje bespovratna sredstava u iznosu od 19,2 miliona evra za podršku u proizvodnji jaja, lisnatog povrća i ribe u najkraćem mogućem roku kao i traženje alternativnih poljoprivrednih prostora, poput industrijskih područja i slobodnih parcela.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Singapur Proizvodnja na krovovima Raspoloživost hrane Jugoistočna Azija Obradiva površina Lanci snabdevanja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.