Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 07.06.2021. 16:00

Nedimović: Zakonom o tržištu poljoprivrednih proizvoda svi će biti zaštićeni

Od sada će Uprava za agrarna plaćanja imati poseban odeljak koji će pratiti cene, utvrđivati one proizvođačke i intervenisati ukoliko dođe do nekih oscilacija.

Foto: mtt.gov.rs
  • 2.003
  • 526
  • 0

Prošle nedelje Vlada Republike Srbije usvojila je Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda i prema rečima ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića, svi u proizvodnom lancu - od proizvođača do prerađivača - imaće svoje mesto, zakonski uređeno. 

"Prvi put ćemo regulisati tržište između poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača, prerađivača i da svakom nađemo mesto u sistemu na jedan zakonom utvrđen način", izjavio je ministar za RTS, napominjući da ćemo sa ovim dobiti alate kojima će se moći rešiti ekstremi (najniže i visoke cene), poput onih sa žitaricama pa se javio problem i u stočarstvu. 

Do sada je to bilo rešavano preko Instituta robnih rezervi, ali je prema mišljenju ministra to jedan dugotrajan proces

Osnaživanje malih poljoprivrednika

Kako kaže, sada će Uprava za agrarna plaćanja imati poseban odeljak koji će pratiti cene, utvrđivati one proizvođačke i intervenisati ukoliko dođe do nekih oscilacija. Pored toga, biće regulisan i položaj otkupljivača pa će i oni imati depozit, kako bi imali sigurnost prilikom prodaje svoje robe.

"Mora da postoji garancija da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost - da kad prodaju robu, mogu i da je naplate", rekao je on.

Na taj način će se zakonski uskladiti propisi u Srbiji sa onima u EU, a kao najvažniji razlog, ističe regulisanje domaćeg tržišta poljoprivrednih proizvoda. Očekuje da bi pomenuti zakon mogao da se primenjuje od sledeće godine. 

Ukazao je i da ministarstvo svake godine izdvaja 350 miliona za subvencije, dodajući da će u 2021. biti i dva nova konkursa, prenosi RTV.

"Jedan će biti baš konkretan - 60 miliona evra za nabavku opreme, objekata ili mehanizacije na gazdinstvu. Odnosno, za sve ono što može da posluži malim proizvođačima koji žele da intenziviraju svoju proizvodnju dok oni srednji mogu da osnaže svoje kapacitete", objašnjava ministar.

Bio je i konkurs iz Svetske banke i srpske Vlade tako da je značajan iznos opredeljen u poljoprivredu. Trudimo se da osavremenimo mehanizaciju, naglašava Nedimović, zato što su onda i manji troškovi i veći profit.

Trend rasta mlekarskog sektora

Iako su se pojedini poljoprivrednici žalili da još uvek nisu isplaćene subvencije, ministar poljoprivrede navodi da je isplaćeno skoro sve, tačnije 99 odsto i da oni moraju da prekontrolišu u slučajevima dopunjavanja dokumentacije. 

Ukazao je i na problem sa prehrambenom industrijom, uzrokovan korona virusom jer je tražnja bila znatno manja. 

"Očekujem da se sada intenzivira, posebno sektor mleka i mesa i verujem da će to ići dobro. Prošle godine smo imali rast u poljoprivredi od pet odsto, treba da se potrudimo da očuvamo taj trend", naglasio je ministar poljoprivrede.

Poljoprivrednicima na raspolaganju veliki broj subvencija - šta je glavna mana?

Kako smo nedavno pisali, agrarni analitičari potvrđuju da nikada nije bio veći izbor subvencija i mera podrške na raspolaganju proizvođačima, sa isticanjem programa za Konkurentnu poljoprivredu, poznatiji kao "50-40-10".

"Više nema izgovora da neko kaže 'nisam prepoznat ni u jednom konkursu, ni u jednoj meri, ni u jednom pozivu', da li je to preko IPARD-a, da li je to preko aranžmana sa Svetskom bankom, pokrajinskih i nacionalnih konkursa. Ja stvarno ne pamtim kad smo imali tako široku lepezu obuhvata i korisnika sredstava i prihvatljivih investicija", rekao je svojevremeno stručnjak, Žarko Galetin. 


Tagovi

Tržište poljoprivrednih proizvoda Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda Branislav Nedimović Ministarstvo poljoprivrede Subvencije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)