Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 22.10.2020. 18:00

Nedeljama protestuju zbog Zakona o zaštiti životinja: Ubiće nas, male poljoprivrednike!

Razočarani novim predlogom zakona o zaštiti životinja poljski poljoprivrednici izašli su na ulice. Kače transparente, protestuju i traktorima blokiraju promet u nadi da ga vlast neće usvojiti.

Foto: Facebook/Agrounia
  • 378
  • 18
  • 0

Poljski farmeri su razočarani novim predlogom Zakona o zaštiti životinja, nazvanog "petica za životinje". Zbog njega digla se prašina u celoj državi, a protesti poljoprivrednika traju već nedeljama.

Predloženim bi se zakonom zabranilo versko klanje stoke - brzim potezom noža i ispuštanjem krvi. Međutim, to je problem za tamošnje stočare jer su oni jedni od najvećih evropskih izvoznika halal i košer mesa koji se kolju po takvim pravilima.

Poljska planira da zabrani klanje životinja po verskim pravilima

Osim toga, predložena je i zabrana uzgoja stoke zbog krzna, korišćenja životinja u cirkusima, vezivanja pasa, a planiraju se i češće inspekcije u skloništima za životinje.

Burna reakcija poljoprivrednika

Ove izmene zakona predložio je predsednik vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS) Jaroslav Kačinski, koji je inače poznat kao ljubitelj životinja. U septembru ga je usvojio Sejm, donji dom poljskog parlamenta, a o njemu se raspravljalo na Senatu gornjeg doma, javlja radioolsztyn.

Predlozi su doveli i do negodovanja u vladajućem taboru, do te mere da su koalicione stranke pretile rušenjem vlade. U međuvremenu su na ceste izašli nezodovljni farmeri predvođeni organizacijom nacionalnog udruženja poljoprivrednika Agrounija.

Kako izgledaju protesti?

Poljoprivrednici nedeljama voze traktore u povorkama po glavnim saobraćajnicama, usporavaju promet, blokiraju ulice balama slame, kače transparente i protestuju ispred opština kako bi ukazali na to da će ih novi zakon uništiti.

Ako zakon prođe u predloženom obliku, ubiće nas - male poljoprivrednike. Uzgoj stoke više neće biti isplativ”, kazao je jedan od učesnika.

Demonstracije su održane i u nekim gradovima. Na primer, u središtu Lublina blokiran je glavni kružni tok, a pomoću megafona učesnici su se izvinili stanovnicima rekavši da to moraju da učine za spas svoje egzistencije.

Mihael Koldžočak iz Agrounije, glavni pokretač masovnih protesta je optužio Kačinskog, koji je ove nedelje postao zamenik premijera u novom kabinetu.

"Jaroslav Kačinski bi trebalo da se izvine Poljacima zbog činjenice da poljoprivrednici moraju da izađu na ulicu i bore se za ono što je važno ne samo za njih, već i za celo društvo", izjavio je Koldžočak.

Nezadovoljni novim ministrom poljoprivrede

Kako piše polsatnews, razočarani stočari su izvesili i transparent na ogradu ispred kuće novoizabranog ministra poljoprivrede Žegoža Pude koji glasi: "Ovde živi Žegoža Pude, izdajnik poljskog sela".

Ministarstvo poljoprivrede ne bi trebalo da uništava ili ograničava ovaj resor. Nikada nećemo prihvatiti ministra koji piše zakone protiv poljoprivrednika", napisali su iz Agrounije na Facebooku.

On je zamenio Jana Krištofa Ardanovskog koji je otvoreno kritikovao novi zakon podržavajući demostrante.

"Poljski farmeri su ogorčeni, glasali su za PiS, ali je vlada započela rat sa selom, menjajući zakon o zaštiti životinja. Niko nije ni konsultovao njegov sadržaj sa organizacijama iz ovog sektora", kazao je Ardanovski.

I dalje u neizvesnost

Predsednik poljskog Udruženja uzgajivača i proizvođača goveđeg mesa rekao je za notesfrompoland da će novi zakon dovesti do toga da 350.000 farmi izgubi 30 odsto prihoda.

Zbignjev Žejevski, saborski zastupnik Poljske seljačke stranke (PSL), naglasio je da razume poljoprivrednike i njihove proteste i dodao da ne zna kada će se Sejm ponovno pozabaviti "peticom za životinje", jer kontroverzni predlog zakona još uvek nije na dnevnom redu. Dodao je da bi on mogao završiti u "parlamentarnom zamrzivaču".

Burger ili kobasica od bilja? Traži se zabrana naziva za neke vege proizvode

Osim toga, poljski su poljoprivrednici podržali predlog Evropske unije o zabrani upotrebe izraza za proizvode biljnog porekla, a koji su u vezi i za one nastale od mesa, kao što su vege burgeri, kobasice i slično, piše notesfrompoland.

Pogledajte kako izgleda jedan od protesta:


Tagovi

Protesta Poljska Zakon Zaštita životinja Versko klanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u