Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MHE
  • 18.08.2021. 14:00
  • Raški okrug, Ušće, Kraljevo

Nastavlja se borba protiv izgradnje MHE na Studenici

Stanovništvo u mestu Ušće kod Kraljeva pretežno se bavi poljoprivredom i stočarstvom, a vodu sa reke koristi i za piće i za stoku i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Facebook/Spasimo Studenicu
  • 125
  • 64
  • 0

Borba meštana Ušća kod Kraljeva protiv izgradnje minihidroelektrane (MHE) na reci Studenici pet kilometara uzvodno od tog mesta se nastavlja. Oni još uvek nisu dobili odgovor od nadležnih da li se zaista radi o izgradnji MHE, ali su gotovo sigurni da je to u pitanju. Zahtevaju da se sa radovima stane, a da se reka proglasi kao zaštićeno područje.

"Niko od nas nije znao da će se tu graditi MHE. Primetili smo radove početkom avgusta, ali nigde nije obeleženo ko je izvođač radova i šta se zapravo tu gradi. Osmog avgusta smo organizovali protest, okupilo se nas 80, i tada smo informisali prisutne da smo u prostornom planu videli da se planira izgradnja šest MHE na Studenici", navodi meštanka Ušća Anica Božić.

Protest meštana na reci Studenici: Zaustavite gradnju MHE

U tom prostornom planu, dodaje, ne postoji nacrt da na toj lokaciji treba da se izgradi MHE, već kilometar ispod. Svakako, oni su protiv čak i da su radovi započeti na pravoj lokaciji, jer, kažu, žele da sačuvaju reku i njene slivove za buduće generacije. Smatraju da bi šteta mogla biti višestruka.

"Ljudi su reagovali, u prvi mah, jer ih niko nije pitao da li može bilo šta da radi na njihovom prostoru. Sa druge strane su tu emocije, jer su generacije odrasle na toj reci, mi znamo koliko je čista i zdrava i mnoge uspomene nas vezuju za nju."

MHE kao ekocid

Međutim, razlozi zbog kojih se bore su, pre svega, ekološke prirode. Mišljenja su da se ekosistem stavlja u drugi plan, a da MHE najviše utiču upravo na ekosistem.

"I ekolozi i biolozi sa kojima smo razgovarali su protiv ovoga. U suštini, ono što je za nas u prošlosti bio genocid, za ekosistem su MHE ekocid", ocenjuje sagovornica Agrokluba.

Generacije su odrasle na ovoj reci

Dodaje i da je za reku Studenicu vezan i istoimeni manastir koji je, smatra, nerazdvojna simbioza i nešto što ne bi trebalo dirati i odvajati. Ukazuje da je osamdesetih godina bila u planu izgradnja MHE na toj reci, ali da je to zaustavljeno.

"Tada je sprovedena studija u okviru koje je analizirano kako bi to uticalo na kvalitet manastira i njegovih fresaka i dokazano je da bi vlažnost vazduha, koja bi se dostigla u tom slučaju, nepovoljno uticala na freske."

Voda iz reke i u poljoprivredne svrhe

Napominje i da se stanovništvo u tom kraju pretežno bavi poljoprivredom i stočarstvom, a vodu sa reke koristi i za piće i za stoku i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

"Sve te MHE zadržavaju veliku količinu vode, a već sada u sušnom periodu Studenica ima jako nizak vodostaj, meštani se uveliko bore za vodu. Zalažu se za tu organsku hranu koja je uveliko aktuelna u celom svetu, mi to imamo, a možemo doći do toga da nemamo dovoljno vode. To dalje izaziva migracije, odlazak mlađih generacija sa sela i smanjenje populacije", dodaje Božić.

Za tri godine površine zaštićenih područija povećane za 100.000 ha

Meštani zahtevaju i da se reka proglasi kao zaštićeno područje. Trenutno rade na utvrđivanju granica u okviru kojih jeste zaštićeno područje, ali tražiće da se obuhvati deo do ulivanja Studenice u Ibar.

Da bi dobili odgovore na svoja pitanja i zahteve, kontaktirali su službu za inspekcijske poslove u Kraljevu od koje, kažu, nisu još uvek dobili povratnu informaciju.

"Tražili smo odgovore i od nadležnih ministarstava, a svi su nam rekli da nisu upućeni u radove na Studenici i da ne znaju ništa o tome."

Bez odgovora

Naša redakcija uputila je kabinetu gradonačelnika Kraljeva pitanja o tome da li se na reci Studenici radi o izgradnji MHE, ko je investitor, o kakvim je radovima reč, ako pak, nije MHE, da li će biti zaustavljeni na zahtev meštana i da li će reka biti proglašena kao zaštićeno područje. U odgovoru smo dobili da Grad Kraljevo nije nadležan za izdavanje dozvola za izgradnju objekata ovog tipa, a na ista pitanja odgovore nismo dobili iz Ministarstva građevinarstva, kao i Ministarstva zaštite životne sredine do objavljivanja ovog teksta.

Meštani, ipak, neće odustati od svojih zahteva, te najavljuju peticiju i u onlajn i u pisanom formatu, novi protest 28. avgusta i osnivanje udruženja "Spasimo Studenicu". Takođe, nadaju se i da će u narednim danima uspeti da obave informativni razgovor sa sveštenstvom manastira Studenica kako bi dobili podršku i blagoslov za svoju borbu.


Tagovi

Reka Studenica Ušće Minihidroelektrane Anica Božić Spasimo Studenicu


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.