Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 11.02.2016. 18:00

Napravljen ozbiljan korak ka sprovođenju IPARD-a

Srbija je napravila ozbiljan korak ka sprovođenju IPARD programa, a očekuje se da će proces akreditacije potrebnih državnih institucija biti uspešno okončan u prvoj polovini 2016. godine.

  • 238
  • 10
  • 0

"Srbija je napravila ozbiljan korak ka sprovođenju IPARD programa, a očekuje se da će proces akreditacije potrebnih državnih institucija biti uspešno okončan u prvoj polovini 2016. godine", izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljevć Bošković.

Otvarajući Prvu sednicu Odbora za praćenje IPARD II programa, istakla da je uspostavljanje tog odbora jedan od uslova sprovođenja IPARD programa. IPARD Odbor za praćenje, zajedno sa Upravljačkim telom pratiće efektivnost, efikasnost i kvalitet sprovođenja ovog programa, a naročito napredak u ostvarivanju definisanih ciljeva.

Rigorozne i strogo definisane procedure

Ministarka je istakla da će završetak procesa akreditacije omogućiti raspisivanje prvih poziva za podnošenje prijava na konkurse za dobijanje sredstava iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj. Objasnila je da su procedure za akreditaciju sistema jako rigorozne i striktno definisane, a čitav proces akreditacije ima svoju dinamiku i vremenske okvire. Napomenula je i da je završen proces samoprocene, eksterne revizije Nacionalnog fonda, Upravljačkog tela i Uprave za agrarna plaćanja i da je zahtev za poveravanje sprovođenja budžetskih ovlašćenja poslat Evropskog komisiji, Direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ministarstvo je izradilo IPARD program Republike Srbije za period 2014-2020, koji je Odlukom Evropske komisije zvanično usvojen u januaru 2015. godine, a opredeljena sredstva za realizaciju ovog programa iznose 175 miliona evra. Prema rečima ministarke, u proteklom periodu bilo najvažnije definisati prioritetne sektore i adekvatne mere podrške, vodeći računa o njihovoj komplementarnosti sa merama koje će se nalaziti u Nacionalnom programu.

400 miliona evra za ruralni razvoj?

"Programom je definisan set mera koji će u prvoj fazi omogućiti finansijsku podršku kako sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje, prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda, tako i podršku diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim oblastima Srbije", objasnila je Bogosavljević Bošković i dodala: "Ukoliko budemo efikasni i uspešno realizujemo IPARD II program, u narednim godinama sa učešćem korisnika imaćemo oko 400 miliona evra investicija u ruralni razvoj. Stepen iskorišćenja ovih sredstava će ujedno biti i pokazatelj spremnosti naših institucija, kao i potencijalnih korisnika za samo članstvo u EU."

Krajnji rok za povlačenje odobrenih sredstava - 2023. godina

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Dragan Mirković objasnio je da je za 2016. godinu opredeljeno 20 miliona evra, dodajući da će biti preneta i neiskorišćena sredstva iz 2015. godine u iznosu od 15 miliona evra. Mirković je objasnio da će poljoprivrednici sami finansirati investicije i da će nakon toga imati mogućnost refundacije, odnosno povraćaja novca u iznosu od 60 do 70 odsto u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. "Za mlade poljoprivrednike do 40 godina refundacija je do 65 odsto, a ukoliko je korisnik u planinskom području, 70 odsto", naveo je Mirković i dodao da će u Programu IPARD država Srbija učestvovati sa 25 odsto sredstava, tako da će ukupna vrednost programa iznositi 230 miliona evra, kao i da je krajnji rok da se odobrena sredstva povuku do 2023. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

IPARD Snežana Bogosavljević Bošković Procedure Ruralni razvoj Dragan Mirković