Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 09.08.2020. 15:00

Nakon dvadeset godina isplatiće im odštetu za oduzetu zemlju

Kako država Zimbabve nema novaca, dogovoreno je da će izdavati dugoročne obveznice, odnosno prvu polovinu odštete poljoprivrednici belci će dobiti nakon godinu dana, a ostatak u roku od pet godina. 

Foto: Depositphotos/Chriskruger
  • 292
  • 14
  • 0

Vlada Republike Zimbabve pristala je da plati odštetu u iznosu od 3,5 milijarde dolara poljoprivrednicima belcima kojima je zemlja oduzeta kako bi se tu doselile afričke porodice. 

Oduzimanje imanja bila je jedna od razornih politika koju je sprovodila tadašnja vlada na čelu sa Robertom Mugabeom. Ponekad i nasilnim putem, iselili su gotovo 4.500 belaca čiju zemlju je dobilo 300.000 afričkih porodica tvrdeći da se tako vratila ravnoteža u državu.

Mugabe je inače bio poznat po svojoj nasilnoj politici, a mnogi smatraju i da je on glavni krivac loše privrede u zemlji. U trenutku svrgavanja sa vlasti 2017. godine, u dobi od 93 godine, bio je najstariji lider jedne države na svetu.

Obnovljena i nadoknađena infrastruktura, ali ne i sama zemlja

Kako država nema novaca, dogovoreno je da će izdavati dugoročne obveznice, odnosno prvu polovinu odštete farmeri će dobiti nakon godinu dana, a ostatak u roku od pet godina.

Takođe, sporazumom koji je potpisan u državnoj kući predsednika Emersona Mnangagva u Harareu, poljoprivrednicima će biti obnovljena i nadoknađena infrastruktura na farmama, ali ne i samo zemljište. Pojedinosti o tome koliko će novaca svako dobiti, s obzirom na vreme koje je proteklo nakon oduzimanja, još uvek nisu dobili, ali iz vlade su poručili kako će prednost dati starijim osobama, navodi Reuters.

Da li je komasacija zemljišta u selima Šumadije regularna?

"Kao građani Zimbabvea odlučili smo da rešimo ovo dugogodišnje pitanje", rekao je Andre Paskoe, vođa Sindikata komercijalnih poljoprivrednika i predstavnik belaca.

U Americi se takođe vodi bitka oko zemljišta, ali tamo je situacija obrnuta. Određeni broj Afroamerikanaca, odnosno njihovi potomci sada traže od vlade povrat zemlje koja im je takođe početkom 20. veka prisilno oduzeta, piše Modern farmer

Budući da su shvatili kako vlada nema nameru da im pomogne, odlučili su da novac prikupe putem projekta i otkupe zemljišta. 

Najgora ekonomska kriza unazad 20 godina

Treba napomenuti i kako je Zimbabve zahvatila najgora ekonomska kriza unazad 20 godina, a u kombinaciji sa sušom, ekonomskom recesijom i virusom korona, rezultirala je manjkom novca, lekova i rastućom inflacijom.

Kako bi im se pomoglo, Svetski program za hranu (WFP), zatražio je dodatnih 250 miliona dolara za milion stanovnika koji su upali u korona krizu i trenutno gladuju. 

FAO zatražila pomoć od 350 miliona dolara za sprečavanje gladi

Prema njihovoj proceni, ako se uskoro nešto ne preduzme, broj ljudi koji nemaju dovoljno hrane mogao bi da dostigne 8,6 miliona što je 60 odsto stanovništva.

"Sa inflacijom koja prelazi 700 odsto, cene osnovnih dobara sada su izvan dosega mnogih građana, a očajne porodice jedu manje, prodaju dragocene stvari i upadaju u dugove", navode iz WFP-a.


Tagovi

Zimbamve Robert Mugabe Odšteta Zemljište Poljoprivrednici Ekonomska kriza Glad Korona kriza


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P