Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Holandiji
  • 13.03.2023. 15:00

Najavili protest od 100.000 poljoprivrednika, došlo ih "samo" 25.000

Demonstranti su se okupili u Ziderparku u Haagu. Bilo je najavljeno da će doći više od 5.000 traktora, ali je dopušten ulazak za samo dva koji su imali simboličnu ulogu.

Foto: Printscreen
  • 162
  • 41
  • 0

Protesti poljoprivrednika održavaju se širom Evrope. Nedavno su belgijski farmeri sa 3.000 traktora blokirali Brisel, a protekle subote su protestovali holandski, izveštava Nieuweoogst. Oni su izrazili nezadovoljstvo protiv planova vlade da se smanje emisije nitrata, ali i zbog otkupa njihovih farmi. Strahuju da će agrarni sektor biti ugrožen provođenjem ovih mera te da će doći do njegovog kolapsa. Predviđaju da će svaka druga farma propasti.

Demonstranti su se okupili u Ziderparku u Hagu. Bilo je najavljeno da će doći više od 5.000 traktora, ali je dopušten ulazak za samo dva koji su imali simboličnu ulogu. 

Treba imati na umu i političke konotacije kojima je bio obojen ovaj skup. Dakle, tamo će se uskoro održati pokrajinski izbori pa su se poljoprivrednicima obratili desničarski političari, a Gert Vilders, lider tamošnje ekstremno desne i antiislamske stranke PVV pozvao ih je na glasanje.

Zemlja za tražioce azila?

On je mere za smanjenje emisije nitrata nazvao izgovorom da se oteraju poljoprivrednici i da se na njihovoj zemlji izgrade hiljade domova za tražioce azila. Teri Baudet izašao na binu sa vrećom brašna od insekata i tvrdio da će Holanđani uskoro to morati da jedu nakon što farmeri budu oterani sa svoje zemlje.

Nova hrana od insekata: Čitajte deklaracije!

Na protestu nije bilo većih incidenata, ali je u jednom trenutku došlo do probijanja policijske barijere pomoću traktorskog utovarivača, što je omogućilo ulazak vozila u park. Vozač traktora je uhapšen zbog vandalizma, pružanja otpora hapšenju, a dva policajca su zadobila lakše povrede. Kasnije se odigralo još jedno hapšenje zbog verbalnog sukoba.

Treba napomenuti da je organizacija Odbrambene snage farmera (FDF) najavila protest od 100.000 ljudi, ali je došlo samo 25.000. Pored iznesenih stavova o azotnoj politici i prisilnom otkupu skrenuta je pažnja i na druge društvene probleme koji pogađaju poljoprivredu.


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Emisija azota Emisija nitrata Geert Wilders Holandija Otkup poseda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić