Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 19.04.2021. 10:00

Najave: Rebalans budžeta, isplate subvencija stočarima, izmena zakona o PIO

Sve subvencije za 2019. godinu su u potpunosti isplaćene. Za 2020. godinu, ono što je ostalo za stočarstvo, biće isplaćene u narednih 15 dana, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Bigstock/pressmaster
  • 3.425
  • 402
  • 0

Rebalansom budžeta koji je dostavljen Skupštini na usvajanje predviđeno je da se davanja za poljoprivredu povećaju za 4,9 milijardi dinara, tako da će resorno ministarstvo ove godine na raspolaganju imati gotovo 42 milijarde, izjavio je ministar Branislav Nedimović za RTS.

Čak 70 odsto budžeta za poljoprivredu, odlazi na stočarstvo. Od premija za mleko, priplodnih grla, do tova. Nedimović je kazao da je u 2020. godini iznos za subvencije bio 408 miliona dinara i primljeno je preko 6.600 zahteva.

Subvencije iz stočarstva 2020: Oko 11.400 zahteva u obradi, kad će biti isplata?

"Sve subvencije za 2019. godinu su u potpunosti isplaćene. Za 2020. godinu, ono što je ostalo za stočarstvo - što je bilo na dopunama vezano za mehanizaciju koja se tiče biljne proizvodnje, biće isplaćene u narednih 15 dana", rekao je Nedimović, piše Beta.

Država povlači 15.000 svinja od uzgajivača

U saopštenju ministarstva poljoprivrede navodi se da je formirana Radna grupa koja je i zvanično pokrenula proceduru za povlačenje 15.000 tovnih svinja od odgajivača koji imaju ugovornu obavezu sa Direkcijom. Uzimajući u obzir cenu od oko 160 dinara po kilogramu svinjskog mesa, vrednost navedene državne intervencije je oko 250 miliona dinara.

Zbog epidemije i ograničenja pala je potrošnja mesa u celom svetu, ali se juneće meso iz Srbije izvozi u Kinu, trebalo bi uskoro da krene i za Tursku. Živa stoka, plasira se na tržište Libana i Bliskog istoka.

Izmena Zakona o PIO

Nedimović je rekao da to ministarstvo, zajedno sa Svetskom bankom, priprema izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede, piše N1, a prenosi FoNet.

Najavljeno razrešenje pitanja poljoprivrednih penzija?

"Ideja nam je da se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede potpuno reformiše, jer je stanje u toj oblasti nezamislivo. Isti doprinos plaćali su oni sa jednim hektarom obradive zemlje i oni sa stotinama hektara", rekao je Nedimović i dodao da razume zašto je pre 35 godina moralo da bude tako.

Istakao je da će se doprinos plaćati prema ekonomskoj vrednosti gazdinstva. Postojaće obavezne i neobavezne grupe. U obaveznim će moći da se izabere jedna od šest grupa i visina penzije će zavisiti od toga koliko se uplaćuje. Penzije će iznositi od sadašnjih 12.000 dinara, pa do 60.000, najavio je resorni ministar.


Tagovi

Subevncije za stočare Rebalans budžeta Branislav Nedimović PIO fond Poljoprivredne penzije Izvoz za Kinu Otkup svinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...