Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 15.10.2021. 10:00

Nafta skuplja za 58 odsto u odnosu na prošlu godinu

U proseku je nafta za 58 odsto skuplja ove godine nego prošle. UNKS je ranije predložio Vladi da smanji akcize na derivate kako bi se ublažio uticaj skoka nafte na rast cene goriva na našim pumpama.

Foto: Depositphotos/minervastock
  • 285
  • 109
  • 0

Veleprodajna cena goriva u Srbiji, u poslednje vreme koriguje se na dnevnom nivou, a ranije su se cenovnici menjali nedeljeno. Evrodizel je, na veliko, za dve sedmice, poskupeo oko 10 dinara. Taj skok se još nije prelio na pumpe koje raspolažu određenim zalihama, pa u istom periodu u maloprodaji košta oko četiri dinara više, istražuju Novosti.

Cena goriva raste na svim tržištima. To je posledica kontinuiranog skoka cene sirove nafte na svetskim berzama, koje dostiže višegodišnje maksimume i prelazi brojku od 80 dolara po barelu.

Očekuje se pad cena?

Pojedini stručnjaci ocenjuju da će u narednom periodu uslediti pad cena sirove nafte, što bi dovelo i do stabilizacije sa derivatima. Drugi smatraju da je situacija nepredvidiva, jer su svi energenti na globalnom nivou poskupeli, pa jedan drugom guraju cenu.

Poskupelo gorivo - kako uticati na maloprodajnu cenu derivata?

Na pojedinim srpskim pumpama benzin se u sredu prodavao od 163,90 do 164,40 dinara, evrodizel od 167,90 do 168,40, dok je za autogas trebalo izdvojiti 94,40 dinara.

Po pravilu, kako ističe generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, iza ovako strmog rasta sledi pojeftinjenje nafte, jer sada trgovci gomilaju zalihe da bi imali čime da nastupe na tržištu, a kada budu prepuni, cene će padati. U proseku je nafta za 58 odsto skuplja ove godine nego prošle. UNKS je ranije predložio Vladi da smanji akcize na derivate kako bi se ublažio uticaj skoka nafte na rast cene goriva na našim pumpama.

Kako je kod komšija?

U Hrvatskoj je Vlada posebnom uredbom naložila trgovcima da u narednih 30 dana benzin mogu da prodaju za najviše 1,48 evra za litar, a dizel za 1,46 evra. Nezvanično, 60 odsto cene goriva odlazi državi na poreze i prireze i ako je 12 kuna litar goriva, jedna kuna ostaje za distributere, istražuje RTS.

Zbog poskupljenja, građani ove zemlje koji žive blizu granice, često odlaze po gorivo u susednu Bosnu i Hercegovinu, gde su derivati jeftiniji. Paradoksalno je, kako navode njihovi mediji, da gorivo u BiH stiže iz Hrvatske, odnosno iz Zadra. Razlika u ceni je posledica manjih nameta u susednoj zemlji, navode Novosti.


Tagovi

Cene goriva Nafta Akzice Tomislav Mićović Energenti Pad cena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.