Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vesti
  • 27.01.2023. 18:00

Na sud ide šest EU država - nisu sprečili širenje invazivnih vrsta

Od 2015. nisu ništa uradili da spreče širenje opasnih vrsta koje su do sada napravile štetu vrednosti 12 milijardi evra. One su i pretnja po ljudsko zdravlje, mogu izazvati alergije ili biti prenosioci patogena i oboljenja.

Foto: Depositphotos/dzophoto
  • 171
  • 41
  • 1

Evropska komisija odlučila je da Sudu EU uputi Bugarsku, Irsku, Grčku, Italiju, Letoniju i Portugal zbog propusta u implementaciji nekoliko odredbi o sprečavanju širenja invazivnih stranih vrsta. Cilj je da se spreči šteta po biodiverzitet.

Veliki propusti i štete

Kako se navodi u saopštenju, propusti su napravljeni u implementaciji različitih odredbi Uredbe 1143/2014 o sprečavanju i upravljanju unošenja i širenja invazivnih stranih vrsta IAS.

To su biljke i životinje koje su slučajno ili namerno unesene, kao rezultat ljudske intervencije, u područje gde se inače ne nalaze, precizirala je EK. One dovode do gubitka biodiverziteta jer predstavljaju veliku pretnju domaćim biljkama i životinjama, uzrokujući godišnju štetu evropskoj ekonomiji koja se procenjuje na 12 milijardi evra.

I biljka zlatica je invazivna vrsta (Foto: Marko Trupković)

Nisu ispoštovani rokovi

Navedenih šest zemalja nisu uspostavile, implementirale ili dostavile akcioni plan za rešavanje najvažnijih načina njihovog unošenja i širenja, stoji u saopštenju.

Grčka i Bugarska još uvek nisu stvorile ili uključile sistem nadzora, uprkos tome što je rok za sprovođenje ovih mera određen za januar 2018. godine.

Uredba EU o IAS-u stupila je na snagu januara 2015., a na listi se sada nalazi 88 vrsta od interesa za blok, kao što su vodeni zumbul, azijski stršljen i rakun. Uredba obavezuje zemlje članice EU da sprovode mere koje sprečavaju njihovo unošenje u zajednicu, ali ih i otkrivaju te brzo preduzmu mere iskorenjivanja.

Vodeni zumbul (Foto: Flickr/Scamperdale)

Invazivne strane vrste mogu dovesti do izumiranja lokalnih, kroz nadmetanje za ograničene resurse poput hrane i staništa, međusobnog razmnožavanja ili širenja bolesti. Takođe, mogu predstavljati veoma značajnu pretnju po ljudsko zdravlje, izazvati alergije ili biti prenosioci patogena i oboljenja kao što je to slučaj sa rakunom. Mogu promeniti funkcionisanje celog ekosistema, ugroziti regulaciju tokova vode, sprečiti kontrolu poplave ili čak umanjiti brojnost oprašivača.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Evropska komisija Invazivne vrste Strane vrste Sud EU Šteta Opasnost za ljude Azijski stršljen Rakun Vodeni zumbul


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.