Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagodinski standard
  • 20.09.2019. 16:30
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Na njivama postavljaju toalete i tuš-kabine

Na njivama u jagodinskoj opštini počelo je postavljanje toaleta i tuš-kabina. Akcija je pokrenuta na inicijativu predsjednika Skupštine grada Jagodine, a cilj je da se narednih dana postavi ukupno 160 montažnih objekata, namijenjenih poljoprivrednicima koji po čitav dan rade u polju.

Foto: Grad Jagodina
  • 214
  • 40
  • 0

Iako je u početku djelovalo kao nestvarno, Dragan Marković Palma, predsjednik Skupštine grada Jagodine (susjedna Srbija, op. ur.), ispunio je obećanje. U atarima pomoravskih Ribara, Rakitova, Glogovca i drugih sela osvanulo je nekoliko, od ukupno planiranih 160 montažnih toaleta i tuš-kabina. Riječ je o metalnim objektima na betonskoj podlozi, sa rezervoarima za vodu na vrhu. Objekti su iz dva dijela. U jednom je WC sa vratima i držačima za toalet papir. A u drugom tuš za zavjesom i držačima za sapun. U poljima je ovih dana nekoliko ekipa majstora koji ubrzano postavljaju toalete, a jedan dio je već sada u upotrebi i to baš u jeku berbe kukuruza. 

Nije seljak, već gospodin poljoprivrednik

"Hoćemo da poljoprivredne proizvođače više ne nazivaju seljacima. Strašno mi smeta kada neki kažu - seljaci. Za mene je poljoprivrednik gospodin čovjek i on mora da ima toalet kad ide u polje," rekao je Dragan Marković Palma, predsjednik Skupštine grada Jagodine u selu Ribare.

Lokalna samouprava je nedavno donijela odluku da u svakoj ulici, tamo gdje se obrađuju njive postoji toalet sa kupatilom i to na svakih 300 metara. Gradski čelnici ističu da toaleti sa tuševima nisu skupi, a korisni su. Toaleti se postavljaju uporedo sa nasipanjem poljskih puteva tucanikom i do sada je urađeno 130 kilometara. Zato čelnici Jagodine ne žele da se ovaj potez i čitav događaj pogrešno shvate i tumače.

Putevi i toaleti u 52 sela

"Nismo došli u Ribare da svečano otvaramo toalete i kupatila pored njiva, nego da obiđemo i da vidimo kako su urađeni putevi do njiva i da li se radi kako smo se dogovorili. Toaleti sa kupatilima bit će postavljeni na svakih 300 metara pored njiva u svim jagodinskim selima, a ima ih 52. Hoćemo kada gospodin poljoprivrednik dolazi u njivu i kada su vrućine, da može da se istušira. Nasipamo puteve kamenom do svake njive. U prvoj fazi to je zbirno 120 kilometara puteva. To je otprilike razdaljina od Jagodine do Beograda. Širina puta je 3 metra, a debljina 20 centimetara. Prvi put se dešava da poljoprivredni proizvođač dolazi do njive putničkim automobilom, a nekada se nije moglo ni traktorom," rekao je Marković.

Oslobođeni poreza, ne plaćaju tezge

Jagodina je još odavno poznata po tome što registrovani poljoprivredni proizvođači imaju besplatne tezge na pijaci, a više od decenije oslobođeni su plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište. Poljoprivrednici kažu da im je to ogromno rasterećenje u budžetu. Gradski prijevoz u Jagodini je besplatan za sve, samim tim i za poljoprivrednike. Sada imaju puteve i toalete u njivama, ako zatrebaju!

Lokalna samouprava u Jagodni se razlikuje i po tom što skoro nikada ne prihvaća pozive stručnjaka da organizuju predavanja, jer smatraju da je iskusnim ratarima i povrtarima potrebniji novac, a da znanje i iskustvo već imaju.

"Uvijek ih pitam, imate li vi neke pare da date poljoprivrednim proizvođačima, a ne da im pričate koliko đubriva ide na hektar zemlje i koliko im nafte treba da bi se obradila zemlja," izjavio je u Ribarima predsjednik Skupštine grada Jagodine.


Tagovi

Jagodina Toaleti na njivama Seoski putevi Porez na poljoprivredno zemljište Tuš- kabine Dragan Marković Palma


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !