Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja drveća
  • 10.07.2020. 09:30
  • Banjaluka

Na jesen kreću u akciju sadnje 1.000 stabala

Predivna vijest dolazi nam iz Banjaluke. Naime, tamo će na jesen početi sa hvalevrijednom akcijom sadnje drveća u skoro svim naseljima na području grada, za što je predviđeno oko 1.000 stabala.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 112
  • 33
  • 0

Predivna vijest dolazi nam iz Banjaluke. Naime, tamo će na jesen početi sa hvalevrijednom akcijom sadnje drveća u skoro svim naseljima na području grada, za što je predviđeno oko 1.000 stabala.

Ove sadnice biće posađene na mjestima na kojima trenutno nema stabala, kako bi Banjaluka u budućnosti još više bila primjer grada zelenila, rekao je za Nezavisne Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Dodao je i kako: "Pored novih 1.000 stabala na području grada, planirana je rekonstrukcija drvoreda i mjerenja, kako bi se pokazala neophodnost i uklanjanje postojećih stabala i sadnja novih na istom mjestu".

Zamijenili javor za jasen

Ova akcija obuhvatit će i naselja Paprikovac, Obilićevo i Lazarevo, a "Planirali smo se bazirati i na popunjavanje postojećeg dendrofonda u parku 'Mladen Stojanović' kako bismo u budućnosti za 10 ili 15 godina stvorili preduslove za zamjenu dendrofonda u ovom parku i zamijenili stara stabla", rekao je Bilčar.

Od sad bez kontrole kvaliteta kod izvoza drvnih sortimenata iz BiH?

Ove godine su, dodaje, napravili rekonstrukciju drvoreda u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na potezu od glavne pošte u centru grada do Malte, uklonjena su potpuno oboljela stabla, zamijenjen je materijal u sadnoj jami te obavljena nova sadnja.

Bilčar je istaknuo kako su se odlučili za jasen: "Posađen je i platan ispred Narodne skupštine RS prema Malti, a na potezu od Gradske uprave do Narodnog pozorišta RS zamijenili smo javor za jasen, jer se pokazalo da je daleko izdržljiviji i otporniji na ovom području. Zamijenjene su i sadnice koje su bile ugrožene".

Uređaji koji mjere stabilnost i korijen drveta

Slađana Bumbić Damjanović, tehnički direktor "Tamarisa", firme koja će izvršiti ovu veliku akciju rekla je kako će: "Trula stabla biti uklonjena i zamijenjena novim sadnicama, a uređaji 'Arbotom' i 'Arboradix', koji mjere stabilnost i korijen drveta, a nabavljeni su prije nekoliko dana, dosta će nam olakšati posao i moći ćemo lakše da provjerimo u kakvom su stanju stabla, odnosno čim vidimo da su nezdrava da ih uklanjamo. Imamo priliku da vidimo ona stabla koja predstavljaju opasnost i prijetnju za građane, ali i da ostavimo ona koja su zdrava".


Tagovi

Banjaluka Sadnja drveća Akcija Grad zelenila


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]