Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • tržište
  • 04.08.2021. 17:00

Na jedan kilogram mesa izvezenog iz BiH, dođe čak 11kg onog uvoznog!

Na zahtjeve domaćih primarnih poljoprivrednih proizvođača vlasti su, do sada, bile i gluve i nijeme pa ne čudi što hrana iz uvoza i dalje dominira domaćim tržištem.

Foto: Depositphotos/javiindy
  • 191
  • 218
  • 0

Uvoz hrane u našoj zemlji i dalje dominira pa se i ove godine bilježi značajno veća količina kao i vrijednost proizvoda koji nam dolaze iz inostranstva, od onoga što mi uspijemo da plasiramo na međunarodno tržište, piše Srpska info.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za šest mjeseci izvezli smo 2,5 miliona kilograma mesa i drugih mesnih prerađevina, u vrijednosti od 6,4 miliona KM dok smo istovremeno uvezli čak 28,5 miliona kilograma pomenutih proizvoda, koje smo platili 136,9 miliona KM ?!

Nije teško izračunati da na jedan kilogram mesa koji se izveze iz Bosne i Hercegovine, iz uvoza dođe čak 11 kilograma.

U analiziranom razdoblju, izvezli smo mlijeka u vrijednosti 49,7 miliona, a uvezli 82,8 miliona KM.

Loša godina za povrtare - ne isplati se plasirati povrće, skuplja ambalaža od robe!

Takođe, u našu zemlju je u prvoj polovini ove godine uvezen 55,1 milion kilograma povrća, što je koštalo 57,5 miliona KM. U istom periodu, izvezli smo tek 5,6 miliona kilograma, vrijednosti 15,5 miliona KM !

Za prvih šest mjeseci 2021., iz BiH je izvezeno 14,4 miliona kilograma voća, vrijednih 43,9 miliona KM, a istovremeno je uvezeno čak 101,1 milion kilograma, čija vrijednost iznosi 109,1 milion KM.

Domaći proizvođači mesa odavno traže da vlast na uvoz rashlađenog mesa uvede carinu od 10 odsto, plus prelevmane od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM za jedan kilogram goveđeg mesa.

Zašto nam svake godine povrće završi na deponijama ?!

Povrtari i voćari takođe zahtjevaju uvođenje sezonskih prelevmana na one vrste povrća i voća kojih, u određenom periodu godine, imamo dovoljno iz domaće proizvodnje.

Međutim, na zahtjeve domaćih primarnih poljoprivrednih proizvođača vlasti su, do sada, bile i gluve i nijeme pa ne čudi što hrana iz uvoza i dalje dominira domaćim tržištem. Zato nije rijetkost što prilične količine ovih proizvoda, a prije svega povrća, svake godine završe na deponijama.

Izvoz iz BiH pao, a uvoz povećan

Kako smo ranije pisali, izvoz u zemlje EU, prije skoro dvije godine, iznosio je šest milijardi i 397 miliona KM, što je za 1,6 posto manje nego u istom razdoblju 2018., dok je tadašnji uvoz iznosio devet milijardi i 75 miliona KM, što je više za 5,4 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 70,5 posto. 


Tagovi

Domaće tržište Uvoz Izvoz Pokrivenost uvoza izvozom Međunarodno tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete