Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravstvena upozorenja
  • 04.02.2021. 18:00

Na etiketama alkoholnih pića uskoro zdravstvena upozorenja - a hrana?

Evropska komisija je objavila plan u borbi protiv karcinoma. Alkohol, crveno meso i prerađevine na crnoj listi? 

Foto: Depositphotos/sitebure
  • 224
  • 99
  • 0

Evropska komisija predložila je uvođenje obveznih zdravstvenih upozorenja za alkoholna pića, što bi države članice morale da ispoštuju do kraja 2023. godine. Predlog je ovo Evropskog plana u borbi protiv karcinoma i novog pristupa prevenciji, lečenju i brizi, a objavljen je uoči Svetskog dana borbe protiv raka koji se obeležava danas, 4. februara.

Plan sadrži mere koje će se preduzimati u raznim područjima, od zapošljavanja, obrazovanja, socijalne politike i jednakosti, preko oglašavanja, poljoprivrede, energetike, životne sredine i klime do saobraćaja, kohezijske politike i oporezivanja.

Između ostaloga, do kraja 2022. godine alkoholna pića na svojim etiketama moraće da imaju popis sastojaka i nutritivnu deklaraciju, a do kraja 2023. i zdravstvena upozorenja. Takođe, Komisija će pratiti i nadzirati medijski komercijalni sadržaj u kojem se promovišu ovi proizvodi. 

Kako piše Politico, prema ranijem nacrtu planirano je i ukidanje EU programa za promociju poljoprivrednih proizvoda, a tražilo se i da se smanji onlajn marketing i oglašavanje kako bi redukovali izloženost mladih promovisanju ove vrste proizvoda. Ali, ovi su predlozi ipak izbačeni. 

Osim o alkoholu, predlog, naravno, sadrži i upozorenja o "nezdravoj" hrani, a podstiče se ishrana sa više voća i povrća, odnosno manje crvenog i prerađenog mesa kao i ona koja je povezana sa rizikom od raka. 

Poražavajuć dokument? 

Budući da EK planira i reviziju EU zakonodavstva o oporezivanju alkohola i prekograničnim kupovinama od strane privatnih osoba, evropski vinari ovaj dokument smatraju poražavajućim. 

"Vinska industrija je već u poteškoćama zbog pandemije. Godinama ulažemo u programe edukacije o umerenoj i svesnoj konzumaciji vina, što je stil tipičan za mediteransku kulturu", navodi italijanski WineNews uz pojašnjenje kako promovsanje "kulturne" potrošnje mnogi smatraju jednim od najefikasnijih alata za borbu protiv zloupotrebe alkohola, što je, tvrde, veliki problem, posebno u severnoj Evropi.

Reagovali su i u glavnom italijanskom udruženju poljoprivrednika "Coldiretti" uputivši pismo evropskom povereniku za ekonomska pitanja, Paolu Đentiloniju. Pišu kako "Evropska unija želi da ukine podsticaje za promociju mesa, suhomesnatih proizvoda i vina i etiketira ih kao loše umesto da se promoviše uravnotežena i raznolika ishrana bez kriminalizovanja druge."

Predlog Evropske komisije u celosti možete potražiti putem ovog linka


Tagovi

Zdravstvena upozorenja Etiketa Alkohol Vino Hrana Crveno meso


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu