Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 22.04.2022. 15:00

Može li Indija da prehrani svet?

Velihe zalihe hrane i očekivana obilna žetva mogu ovu zemlju da preobraze u velikog izvoznika hrane. Da li je to realno očekivati?

Foto: Depositphotos/branex
  • 994
  • 208
  • 1

Indijski premijer Narendra Modi je u razgovoru sa američkim predsednikom Džo Bajdenom o pitanju globalne nestašice hrane istakao da je Indija spremna da snabde hranom ostatak sveta nakon šokova u snabdevanju i porastu cena. Kaže, imaju je dovoljno za svojih 1,4 milijarde stanovnika i spremna je uz dozvolu Svetske trgovinske organizacije (WTO) da obezbedi svet svojim zalihama, piše BBC News

Cene i dalje rastu

Globalne cene roba bile su na desetogodišnjem vrhu pre sukoba u Ukrajini koji je dodatno doveo do katastrofalnog stanja u snabdevanju. Rusija i Ukrajina su najveći svetski izvoznici pšenice i na njih se odnosi trećina globalne godišnje prodaje pšenice, 55 odsto izvoza suncokretovog ulja kao i 17 odsto izvoza kukuruza i ječma. Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) očekivalo se da će zajedno izvesti 14 miliona tona pšenice i preko 16 mil. tona kukuruza ove godine.

"Prekidi u trgovanju i pretnja embarga sa kojima se Rusija suočava znače da ne možemo da računamo na ove količine. Indija bi mogla da poveća izvoz, posebno kada ima dovoljno zaliha pšenice", kaže Upali Galketi Aratčilage, ekonomista u UN FAO.

Indija je drugi najveći proizvođač pirinča i pšenice u svetu, a početkom aprila imala je 74 tone ovih žitarica na zalihama. Vlada je zadržala 21 milion tona za stratešku rezervu i sistem javne distribucije. Ovime se omogućava pristup jeftinoj hrani za više od 700 miliona siromašnih ljudi. Pirinač izvozi u 150 država, a pšenicu u 68.

Imaju značajnih zaliha pirinča i pšenice (Foto: Depositphotos/scalatore959)

U periodu 2020/2021 izvezla je više od sedam miliona tona pšenice, a već su sklopljeni ugovori za izvoz više od tri mil. t ove žitarice u periodu od aprila do jula. Izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2021-22 je već premašio rekordnih 50 milijardi dolara.

Brojke pokazuju da bi izvoz ove godine mogao premašiti sva očekivanja i dovesti do smanjenja svetskih cena hrane. Ali, tamo ipak postoji određena zabrinutost. 

Dakle, nova sezone žetve je u toku, a postoji bojazan da će prinosi biti manji zbog vremenskih nepogoda i nestašice đubriva. Država bi mogla da se suoči s problemima u logistici, jer nema dovoljno skladišta, transportne mogućnosti i brodova.

Prepolovljena prolećna setva u Ukrajini dovešće do neviđene migracione krize?

Istovremeno se stanovništvo suočava sa galopirajućim cenama koje su dovele do povećanja inflacije na šesnaestomesečni maksimum od 7,68 odsto. Cene ulja povrća, žitarica, mleka, mesa i ribe su porasle.

Velike zalihe, ali hrane nedostaje

U Indiji je više od tri miliona dece neuhranjeno i pored obilne žetve i bogatih zaliha. Političari u ovoj zemlji znaju da njihovu sudbinu određuje cena hrane.

U poslednje dve godine obezbeđeni su besplatni obroci za više od 80 miliona stanovnika, ali se čini da je to nedovoljno.

Uprkos upozorenjima o smanjenom rodu i daljem rastu cena, posebno đubriva i goriva, zvaničnici predviđaju da će biti požnjevenih rekordnih 111 miliona tona.

Stručnjaci poput Hariša Damodarana, višeg saradnika u Centru za politička istraživanja, istraživačkom centru sa sedištem u Delhiju, nisu u to uvereni. On smatra da će prinos biti znatno manji zbog nestašice đubriva, obilnih kiša i velikih ranih letnjih vrućina.


Tagovi

Indija WTO Hrana Izvoz pšenice Prehrambena kriza Cene Snabdevanje hranom


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.