Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moljci oprašivači
  • 25.05.2020. 07:30

Moljci imaju veliku ulogu u oprašivanju biljaka

Nova istraživanja pokazuju da moljci imaju ulogu noćnog oprašivanja i to većeg broja biljnih vrsta od pčela.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 203
  • 5
  • 0

Tokom proteklih decenija zabrinutost javnosti zbog uloge oprašivača usredsređena je na pčele. Smanjenje njihovog broja uzrokovano klimatskim promenama kao i širokom upotrebom pesticida pomoglo je u podizanju svesti o životnoj sredini, te bitnoj ulozi koju pčele imaju.

S druge strane, moljci nisu izazvali slične simpatije, a sprovedena studija otkriva njihovu važnu ulogu u noćom oprašivanju. "Postoji velika zabluda da svi moljci uništavaju odeću, ali to nije tako", rekao je za BBC dr Ričard Valton sa Univerziteta Koledž London (UCL) koji je ujedno i vodeći autor nove studije.

Posećuju veći broj biljnih vrsta od ostalih oprašivača

Kako bi otkrili koliko važnu ulogu u oprašivanju imaju moljci, dr Valton i njegove kolege pratili su njihovu aktivnost oko ribnjaka u poljoprivrednim područjima Norfolka u SAD-u.

Otkrili su da 45 odsto moljaca koje su testirali proizvode polen koji potiče od 47 različitih biljnih vrsta, uključujuči nekoliko onih koje su leptiri i pčele retko posećivali.

Naučnici su takođe otkrili da su bumbari i medonosne pčele od presudnog značaja, ali imaju tendenciju da ciljaju najplodnijih izvora nektara i polena. Međutim, moljci ne biraju.

Obeležavamo Svetski dan pčela, jednih od najvažnijih živih bića na Zemlji

"Prema onome što vidimo u sprovedenoj studiji, moljci ne posećuju samo malu grupu cveća, već obilaze sve vrste kojima mogu pristupiti. To su obično vrste koje imaju otvoren cvet, a mogu pristupiti i biljakma iz porodice mahunarki jer je njihov cvet nešto drugačiji", rekao je Valton.

Dlačice na telu pomažu im da sakupe polen

Prethodne studije o moljcima uglavnom su bile usredsređene na njihovu sposobnost prenošenja polena. Međutim, ovo istraživanje uzelo je u obzir cvetni prah sakupljen na njihovom izrazito dlakavom telu.

Istraživači veruju da njihova studija pokazuje da moljci nadopunjuju rad dnevnih oprašivača i pomažu u održavanju raznolike i obilne biljne populacije. Oni služe kao podrška za bioraznovrsnost, koja zauzvrat deluje na prinose useva.

Dobili smo šamarčinu kao vaspitnu meru. E, sad razmišljaj, čoveče, o biodiverzitetu!

Vitalna uloga moljaca nalazi se pod sve većom pretnjom jer je od 1970-ih godina njihova brojnost smanjena. To je uglavnom zbog promena u korišćenju zemljišta i sve veće upotrebe pesticida.

"Ovo ima loš učinak za ptice koje se hrane moljcima, poput kukavice. Njihovo smanjenje je u neku ruku povezano s redukovanom brojnošću moljaca", rekao je Valton. Slično je i sa slepim miševima.

Treba da čuvamo oprašivače 

I moljci će poput pčela zahtevati manju upotrebu pesticida i podsticanje šire raznovrsnosti biljaka u okruženju. A važno je i da se percepcija i uloga ovih neuglednih insekata u svetu promeni.

Pčelarstvo sve više dobija na značaju u svetu: Da li je tako i u Srbiji?!

"Nešto što nije vidljivo, često nam ne pada na pamet", rekao je Valton ističući kako danju vidimo pčele da posećuju i oprašuju cveće, ali da ne treba da izostavimo ni ono oku nevidljivo.

 "Mislim da je ključno povećati brojnost moljaca kako bi se ljudima u celini pomoglo da vide važnu ulogu koju igraju u ekologiji", zaključio je Valton.


Tagovi

Moljci Oprašivači Oprašivanje biljaka Nova studija Istraživanje Biorazovrsnost


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]