Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 23.07.2021. 07:30

Mlevenje muških pilića i kastracija prasića od 2022. biće zabranjeni u Francuskoj?

Francuska će na farme živine da uvede opremu za rano otkrivanje pola pre nego što se pilići izlegu. Planiraju da uvedu i zabranu kastracije muških prasića. Isto očekuju i od drugih država članica EU.

Foto: Depositphotos/galitskaya/ChiccoDodiFC
  • 496
  • 111
  • 0

Francuska će da od 1. januara 2022. godine zabrani ubijanje muških pilića mlevenjem dok su još živi ili gušenjem gasom, kao i kastraciju muških prasića. Potvrdio je tamošnji ministar poljoprivrede Džulien Denormandi, prenosi connexionfrance.

Kada je reč o pilićima, Francuska je, nakon Nemačke, prva donela takvu odluku o postupanju sa tom vrstom živine. Naime, ova praksa koja se koristi u industriji jaja opisana je kao varvarska. Tamo se svake godine na taj način usmrti 50 miliona muških, a u životu ostaju samo ženski pilići koji će u budućnosti da nose jaja. 

Otkrivanje pola pre nego što se izlegu

Umesto usmrćivanja mlevenjem ili gušenjem, francuski uzgajivači moraće da nabave mašine za otkrivanje pola, pre nego što se životinje izlegu. 

Kako bi pomogli uzgajivačima u troškovima kupovine nove opreme, Denormandi je najavio da će francuska vlada da osigura bespovratna sredstva u iznosu od 10 miliona evra. Oprema bi do kraja prvog kvartala 2022. trebala da bude instalirana u dve trećine francuskih pogona za proizvodnju jaja. 

I uz podršku, to će povećati troškove proizvodnje, a onda i cenu konačnog proizvoda. Procenjuje se da će ova mera da poveća cenu kutije od šest jaja za jedan evrocent. Kada to prebacimo u dinare, jaje će tamo biti skuplje za nešto više od jednog dinara.

Uvesti zabranu na nivou čitave EU

Denormandi je najavio kako će da se zalaže za uvođenje sličnih mera na nivou Evropske unije. "Nekoliko zemalja, uključujući Luksemburg, Portugal, Španiju, Austriju i Irsku, već nam se pridružuju", izjavio je. 

Kako piše Euractiv, one su već podnele dokument ostalim ministrima poljoprivrede država članica pozivajući ih na zabranu ubijanja pilića na nivou cele EU.

S ovakvom inicijativom složio se i Filip Juven, predsednik Nacionalnog odbora za promociju jaja u Francuskoj (CNPO). "Odluka koja ide u smeru dobrobiti životinja ne bi trebala da bude isključivo francuska i nemačka. Ona mora biti evropska jer ne smemo da narušavamo konkurenciju između zemalja vodećih u ovoj proizvodnji i drugih u kojima se ne čini ništa", poručio je za francetvinfo. Upozorio je i da će jaja biti sigurno skuplja. 

Zabrana kastracije prasića

Treba da se napomene kako Francuska planira da zabrani i kastraciju muških prasića od početka 2022. godine. Nakon tog datuma poljoprivrednici će imati dve mogućnosti. Prvo će biti potpuno okončanje kastracije, a za farme na kojima će praksa još uvek biti potrebna, koristiće se lokalni anestetik, kako bi se smanjila patnja životinja.

"Ovo poslednje koristiće se, na primer, u industriji mesnih prerađevina", objasnio je francuski ministar poljoprivrede.


Tagovi

Džulien Denormandi Dobrobit životinja Mlevenje pilića Usmrćivanje gasom Kastracija svinja Industrija jaja Filip Juven


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.