Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žrtve mina
  • 06.12.2018. 12:30

Mladen Petković nastradao je u minskoj nesreći, danas njegova porodica živi od uzgoja i prodaje vlastitih proizvoda

Porodica Mladena Petkovića jedna je od porodica ukjljučenih u projekat "Integrirana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH", koji finansira Evropska unija. Ove su jeseni dobili motokultivator koji će im puno pomoći u poslu.

Foto: Europa.ba
  • 295
  • 23
  • 0

"Život je težak kada ste daleko od svega i nema šanse da se zaposlite. To je stalna borba", kaže Mladen Petković, otac troje djece, Jovane, Dejana i Dejane koji je preživio minsku nesreću 1996. U šumi, nedaleko od svog imanja cijepao je drva za zimu, kada je nagazio na minu. Izgubio je prste na jednoj ruci, oštetivši drugu ruku i oči. Zadobijene povrede učinile su ga 80% invalidom.

Svaki dan, od škole do kuće, njegovoa Jovana (12) i Dejan (8) u jednom pravcu hodaju otprilike jedan sat. Njihova starija sestra Dejana krenula je u srednju školu. Nakon što se spusti niz brdo, vozi se autobusom do Doboja. 35 KM, koliko košta Dejanina mjesečna karta za autobus, je malo bogatstvo za njene roditelje, piše Europa.ba

Mladen Petković: Živimo od uzgoja i prodaje vlastitih proizvoda

Porodica ovo troje djece živi od uzgoja i prodaje vlastitih proizvoda, ali jedva prodaju dovoljno da kupe kartu za autobus i školski pribor za djecu.

Porodica Petković jedna je od porodica ukjljučenih u projekat "Integrirana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH", koji finansira Evropska unija, a sufinansira World Vision Austrije i partnerske opštine. Cilj projekta je pružanje ekonomske i socijalne podrške za 200 žrtava mina i njihovih porodica u BiH , te da se potrebe i mogućnosti žrtava mina učine vidljivijim. Projekat implementira World Vision BiH u partnerstvu sa Organizacijom amputiraca UDAS.

Motokultivator će poštedjeti noge

Nakon škole, djeca često pomažu u obavljanju poslova u kući i okolo kuće. Motokultivator, koji je doniran kroz projekt će im pomoći oko prevoza sijena uzbrdo. Većinu svog života sakupljali su i proizvode prenosili pješice, a sada će im motokultivator olakšati posao. I neće prevoziti samo sijeno, već i druge prinose i proizvode.

"Mi držimo krave, svinje i uzgajamo usjeve. Nije lako, ali moramo nastaviti", kaže Mladen. "Traktor će nam omogućiti, ne samo prevoz proizvoda, ali i prevoz drva za zimu", priča Mladen kojemu je nesreća potpuno promijenila život. 

Šuma u području gdje žive nije očišćena od mina i naučeni sopstvenim iskustvom, roditelji se plaše za svoju djecu. "Konstanto smo zabrinuti za djecu i stalno ih upozoravamo da u blizini postoji neočišćeno područje", zaključuje Mladen.

Preko 1000 kvadratnih kilometara miniranog područja

U BiH još uvijek postoji preko 1000 kvadratnih kilometara još uvijek miniranog područja. Evropska unija je veliki donator u protivminskom djelovanju u BiH sa 46 miliona eura uloženim u protivminske aktivnosti. Pored uklanjanja mina, EU je pružila značajnu pomoć Bosni i Hercegovini u podršci žrtvama mina i povratnicima.

Broj djece koja su poginula od mina u BiH je značajno smanjen u posljednjih deset godina. Međutim, mnoga djeca i dalje žive u zajednicama pogođeim minama, gdje su njihova sigurnost i pravo na bezbrižno djetinjstvo ugroženi. Bosna i Hercegovina tek treba da ispuni preostale obaveze prema potpisanoj Konvenciji o zabrani protiv mina. To uključuje pružanje podrške žrtvama mina u rehabilitaciji i integraciji, kao i nastavak čišćenja minirane teritorije što je prije moguće, a u svakom slučaju ne kasnije od 2025. godine.


Tagovi

Žrtve mina Mladen Petković Motokultivator Minska nesreća


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete