Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godišnjica Ministarstva poljoprivrede
  • 22.05.2015. 16:15

Ministarstvo hvali, seljaci kude

Početak rada Nacionalne referentne laboratorije, povećan izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, naročito svinjskog mesa u Rusku federaciju i Zakon o predžetvenom finansiranju, rezultati su Ministarstva poljoprivrede u prvih godinu dana, koje navodi ministarka Snežana Bogosavljević Bošković. Sa druge strane, udruženja poljoprivrednika navode da je malo toga učinjeno.

  • 98
  • 6
  • 0

Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine je, sumirajući rezultate rada Ministarstva u poslednjih godinu dana, kazala da su zahvaljujući aktivnostima Ministarstva, otklonjene prepreke u izvozu pa su zabeleženi dobri spoljnotrgovinski rezultati.

Značajan izvoz u Rusiju

"Tako je, na primer, Srbija lani u Rusku federaciju izvezla svinjsko meso u vrednosti od 600 miliona dolara, što je rezultat vredan pažnje, jer u prethodnim godinama gotovo da nije bilo te vrste izvoza", istakla je Bogosavljević Bošković.

Ona je ukazala da je izvozna procedura skraćena, tako što je proces davanja dozvole za izvoz klaničnim objektima skraćen sa nekadašnje dve godine, na svega dva meseca.

Ostvaren suficit od milijardu evra

Bogosavljević Bošković je navela i da je ukupna vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u 2014. godini, bila veća za 10 odsto, a ostvaren je suficit od milijardu evra, što je za 23 odsto više nego u 2013. U prošloj godini je zabeležena i rekordna realizacija agrarnog budžeta za subvencije i podsticaje, pa je tako Uprava za agrarna plaćanja isplatila 25 milijardi dinara subvencija za 56.065 rešenja. Po prvi put od osnivanja, Uprava za agrarna plaćanja je u 2014. u potpunosti isplatila planirana sredstva za tu godinu, a ostvaren je istorijski rekord u isplaćenoj sumi, navela je Snežana Bogosavljević Bošković.

Sa druge strane, poljoprivrednici nezadovoljni

Poljoprivrednik u Subotici Miroslav Ivković kaže da promene na čelu Ministarstva poljoprivrede, gotovo svake godine, ne donose ništa dobro sektoru poljoprivrede, pošto sa promenom ministra dolazi i do promene agrarne politike. To je slučaj i sa sadašnjim sastavom ministarstva. "Imamo smanjenje subvancionisanje u ratarstvu na 20 hektara, što je neprihvatljivo kad vidimo da se subvencionišu strane kompanije, a naši poljoprivrednici se uskraćuju za te subvencije. Ono što je izazvalo nezadovoljstvo je situacija u svinjarstvu, koja je izazvala nezadovoljstvo kod većine poljoprivrednika. Ništa se nije učinilo da se predupredi ta situacija. Svakodnevno čujemo da se zatvaraju otkupna mesta za mleko. A sa druge strane čujemo da će strani investitori otvoriti farme sa stotinu hiljada životinja", rezignirano konstatuje Ivković.

Predsednik Udruženja poljoprivrede pri Privrednoj komori Vojvodine, Đorđe Bugarin kaže da je najveći uspeh aktuelne ministarke Snežane Bogosavljević Bošković, to što je uspela da se održi na čelu ministarstva godinu dana. Pobrojano karakteriše kao neuspehe."Ono što se desilo sa uvozom svinja i svinjskog mesa, ono što se dešava sa uvozom mleka, agrarni budžet nije utvrđen zakonom od 5%, što strategija nije odmakla ni koraka od onog što je doneto, nije donet program nacionalnog razvoja poljoprivrede, moglo bi se tako u nedogled nabrajati", razočarano konstatuje Bugarin.

Treba biti objektivan i reći da je Snežana Bogosavljević Bošković preuzela Ministarstvo poljoprivrede u vreme lanjskih poplava. Uz donacije iz inostranstva, pomoć domaćih kompanija kao i poljoprivrednika i njihovih udruženja, Ministarstvo je prosledilo jednokratnu pomoć poplavljenim domaćinstvima za nabavku mineralnog đubriva, stočne hrane, goriva, soje i kukuruza.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Godišnjica Ministarstvo poljoprivrede Ruska federacija Izvoz Poplave Uprava za agrarna plaćanja Miroslav Ivković Đorđe Bugarin Strategija Donacije Svinjarstvo Farme Uvoz mleka Privredna komora Vojvodine Agrarn


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."