Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 20.07.2022. 10:00

Ministar sa poljoprivrednicima dogovorio izvoz žitarica

Prema rečima predsednika za opstanak poljoprivrednika Srbije, četiri od pet zahteva je ministar uzeo u razmatranje, jedan odložio, a dva sam dodao.

Foto: Đorđe Lalić
  • 977
  • 116
  • 0

Vlada Srbije ukinuće zabranu izvoza žitarica na sledećoj sednici. Trgovanje će ponovo, posle skoro četiri meseca, opet biti slobodno i neograničeno, prenose Večernje novosti.

Stručnjaci u Srbiji su pozdravili ovu odluku, ali ističu i da je bila nepotrebna, jer naša zemlja dovoljno proizvodi žitarica za sopstvene potrebe, ali i za izvoz. Naročito kada se znalo da ćemo ući u žetvu sa velikim zalihama. Da će biti skinuta zabrana potvrdio je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle sastanka sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije. To je, ujedno, bio i njihov glavni zahtev.

"Na sledećoj sednici vlade biće predložen slobodan izvoz žitarica i obavestio sam predstavnike udruženja o tome. Isto tako imamo neke tehničke stvari koje smo dogovorili u vezi sa poljoprivrednim kreditima i odlaganjem plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u delovima sa ekstremnom sušom", rekao je Nedimović.

Rok od nedelju dana za data obećanja?

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vukašin Baćina rekao je da su dobili obećanje da će ministar obezbediti da premija za mleko ponovo bude 15 dinara po litru i da su se složili da sačekaju nedelju dana kako bi sva obećanja bila ispunjena.

"Sačekaćemo tu nedelju dana da vidimo da li će ministar da ispuni obećanja koja nam je dao, pa ćemo onda doneti odluku da li će biti protesta i kada", naglasio je Baćanin i dodao da sada sve zavisi od toga šta će ministar da ispuni od obećanja, ali i da su svesni da neke stvari ne mogu da se reše u jednom danu i na jednom sastanku.

Proizvođači zbog suše ne mogu da plate zakup

Kako je rekao Baćanin, ministar je ponudio pomoć da se uvede moratorijum na otplatu kredita, kojima poljoprivrednici finansiraju proizvodnju, ali i da će pokušati da odlože plaćanje zakupa državnih oranica, jer proizvođači ne mogu zbog suše da ga plate.

"Idemo do kraja, da konačno uvedemo red u srpski agrar. Poljoprivrednici gube tri dinara po kilogramu sa sadašnjom cenom pšenice, jer je otkupna cena 35 dinara, a proizvodna 38 dinara", navodi Baćanin i dodaje da je sve ispod 45 dinara za kilogram malo. 

Otkupljivači ratarima plaćaju 30 dinara po kilogramu, a robnim rezervama tu istu pšenicu prodaju po 40 dinara, koliko država plaća.

Šta je sa zahtevima?

Prema rečima predsednika ovog udruženja, četiri od pet zahteva poljoprivrednika je ministar uzeo u razmatranje, jedan odložio, a dva sam dodao, prenosi Danas.

"Rečeno nam je da je to sa izvozom žita prihvaćeno. Naš zahtev za povećanje podsticaja povrtarima je uzet u razmatranje, kao i povećanje količina subvencionisnog dizel goriva na NIS pumpama“, objašnjava Baćina.


Tagovi

Izvoz žitarica Branislav Nedimović Zalihe žitarica Vukašin Baćina Plaćanje zakupa Zahtevi poljoprivrednika


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]