Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi
  • 19.08.2020. 07:30
  • Koruška, Austrija

Meštani se udružili i ručno uklanjaju korov da bi zaštitili prirodu od glifosata

Svi koji žele da učestvuju, provode dva sata ručno uklanjajući korov na deonici dugačkoj 32 kilometra uz prugu, a sve da bi sebi, ali i budućim generacijama, omogućili život bez hemikalija. 

Foto: Facebook/ Slow Food Alpe Adria
  • 501
  • 22
  • 0

U austrijskoj saveznoj pokrajini Koruška, duž pruge koja se do nedavno nije koristila, izrasli su korovi koji mašinovođama predstavljaju veliki problem, a kao najbrže rešenje za njihovo uklanjanje našao se glifosat koji su odobrile vlasti kao i uprave železničke stanice, pišu agronovinite.

Međutim, brojni stanovnici tog kraja oštro su osudili taj poduhvat i pokrenuli inicijativu za ručno uklanjanje korova i pokazali kako na potpuno prirodan i ekološki način neželjene biljke mogu da se suzbiju. 

"Sve više je studija koje pokazuju kako glifosat ima štetan pa čak i smrtan uticaj na pčele, a brojna istraživanja su takođe otkrila i da je kancerogen za ljude. Naravno, glifosat predstavlja jeftino i brzo rešenje za uklanjanje korova na prugama, ali po kojoj ceni? Rizikovati rad stotina poljoprivrednika, proizvođača i pčelara koji godinama rade na pružanju kvalitetnih proizvoda lokalnoj zajednici?", istakao je jedan građanin Koruške.

Pokrenuli peticiju i podigli medije na noge

Inače, 2016. godine zatvorena je pruga na deonici između Hermagora i Kučah-Moutena jer nije bila dovoljno profitabilna. Međutim, grupa meštana se usprotivila odluci, tvrdeći da bi ostavljanje tog područja bez pruge duge 32 km, teško pogodilo turizam. Vlasti su ipak odlučile da je otvore, a pre toga je morao da se ukloni korov koji je zakrčio put

Stanovnici tog dela Koruške slučajno su otkrili da će rastinje biti uklonjeno glifosatima. Primetili su u vagonima kanistere sa nepoznatim sadržajem. Kada su upitali radnika železnice o čemu je reč, a on im otkrio, odgovor je ostavio gorak ukus. 

Nakon što se vest proširila među meštanima, brojni su se digli na noge i počeli da osuđuju vlast, najviše jer je u tom području turizam jako razvijen. Aktivisti iz organizacija Slow Food Convivium-a i Alpe Adria Convivium počeli su da traže alternativu pa su razgovarali sa udruženjem železnica Gail, ali nažalost kompromis nije postignut. 

Nemačka će od kraja 2023. godine zabraniti upotrebu glifosata?

Tada su ljudi uzeli stvari u svoje ruke i organizovali peticiju, a u samo tri dana uspeli su da prikupite gotovo 4.000 potpisa o čemu se pisalo i govorilo u svim lokalnim novinama i nacionalnoj televiziji. Nakon toga, zajednica koja uključuje lokalne pčelare, poljoprivrednike i vlasti dogovorila se kako se glifosat ipak neće koristiti, a radnici železnice prihvatili su inicijativu ručnog uklanjanja.

Svi koji žele da učestvuju, provode dva sata na deonici dugačkoj 32 kilometra uz prugu, a sve da bi sebi, ali i budućim generacijama omogućili život bez hemikalija. 


Tagovi

Koruška Korov Meštani Ručno uklanjanje Inicijativa Peticija Herbicidi Zabrana Železnica Glifosat


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u