Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažiranje robe
  • 03.12.2020. 18:00

Mešali soju sa plevom i peskom u nameri da pošalju na evropsko tržište

Osumnjičeni su ostavili u prikolicama kamiona samo 20 odsto soje, a ostatak dopunili plevom i peskom. Roba je bila namenjena evropskom i azijskom tržištu.

Foto: Bigstock/alfribeiro
  • 3.340
  • 331
  • 0

Čak 47 osoba krajem prošlog meseca osumnjičeno je za falsifikovanje soje u Brazilu. Kriminalna organizacija prvobitno je ovom uljaricom natovarila kamione u saveznoj državi Goias, prenosi agroxxi.

Međutim, kako stoji u izveštaju policije, kada su vozila prolazila kroz gradove u državi Paraná, teret je zamenjen. Osumnjičeni su ostavili u prikolicama vozila samo 20 odsto prvobitnog tereta, a ostatak dopunili plevom i peskom.

Ova pošiljka planirana je da stigne u Evropu i Aziju kroz luku Paranagua. Na licu mesta uhvaćene su 24 osobe. 

Šteta od 20 miliona dolara

Inače, Brazil je vodeća zemlja u proizvodnji ove uljarice i izvoznik u Evropu. Stoga je procenjeno da bi aktivnosti ove kriminalne bande, da nije zaustavljena, nanele gubitke brazilskim, ali i međunarodnim kompanijama u iznosu od 20 miliona američkih dolara.

Ilegalno krčenje Amazonije kako bi EU imala dovoljno soje?

Takođe, nedavno smo pisali o tome kako je 20 odsto godišnjeg izvoza iz ove zemlje u EU plod ilegalnog krčenja šuma Amazonije koje se prenamenjuju u poljoprivredno zemljište na kom je proizvedeno oko dva miliona tona soje za ishranu stoke.

Podsetimo, Evropska komisija je nedavno odobrila genetski modifikovanu soju (GMO) za upotrebu u ishrani ljudi kao i životinja. Reč je o sorti MON 87708 x MON 89788 x A5547-127, kompanije Monsanto, a najčešće dolazi iz zemalja Južne Amerike.

Ova vrsta proteina deficitarna je na nivou EU, pa postoji velika zavisnost od uvoza iz država koje su mnogo produktivnije, a što je namera da se spreči reformom ZPP-a kao i Zelenim planom. 


Tagovi

Brazil Uvoz soje Krivotvorenje Uvoz Izvoz Kriminal


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.