Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvedi i ljudi
  • 22.11.2020. 18:00

Medvedi izlaze iz divljine - u Japanu useve štite mehaničkim vukom

U Japanu je azijski crni medved između aprila i septembra ove godine primećen 13.670 puta. Lokalne kompanije traže rešenja kako ih držati što dalje od naseljenih područja i useva. Jedno od njih je i "Monster Wolf".

Foto: Depositphotos/STYLEPICS
  • 170
  • 5
  • 0

Medvedi se iz šume spuštaju u gradove, haraju poljima, uništavaju useve, napadaju ljude - scenario je koji se komotno može desiti i kod nas. Ali, ovoga put reč je o Japanu gde su azijski crni medvedi između aprila i septembra ove godine primećeni 13.670 puta! 

Dolaze na gradilišta, ulaze u trgovačke centre, hodaju ulicama, izlaze na železničke pruge, blokiraju prolazak vozova, slade se u vinogradima, pustoše useve, piše South China Morning Post

Podaci japanskog ministarstva zaštite životne sredine pokazuju kako je to najveći broj u šestomesečnom razdoblju u poslednjih pet godina. A razlozi? 

Od nedostatka žira do virusa korona

Šinsuke Koike, vanredni profesor ekologije na Univerzitetu za poljoprivredu i tehnologiju u Tokiju i članu Japanske mreže medveda koja sprovodi predavanja i studije o promovisanju suživota ovih životinja i ljudi, kaže da je faktora više. 

Prvi je loš rod žira koji uzrokuje nedostatak hrane za medvede koji se onda spuštaju u bapte pa pustoše voće i povrće. Tu je, naravno, i izbijanje virusa korona jer je Japan proglasio nacionalnu blokadu od aprila do maja. Mnoge su trgovine i fabrike skratile radno vreme, a ljudima se preporučivalo da ostanu kod kuće. 

Na Zlatiboru ima 10 stalnih medveda

Medvedima je to dalo slobodu pa je u jednom od pohoda nastradalo 40 kilograma jedne vrste skupocenog muskata koju jedan od vinogradara uzgaja u prefekturi Jamagata. Osladivši se, napravili su mu štetu od 100.000 jena (oko 95.5000 dinara). 

Mehanički vuk tera medvede? 

Lokalne kompanije traže rešenja kako držati medvede što dalje od naseljenih poručja. Jedna od njih, sa sedištem na Hokaidu, proizvela je mehanički "Monster-Wolf" koji emituje zavijanje i druge zvukove od 90 decibela pomerajući vrat poput grabljivice. Kažu da su u poslednje tri godine prodali 70 takvih robota poljoprivrednicima. 

Sastoji se od čupavog tela na četiri noge, plave grive i sjajnih crvenih očiju. Kad se aktiviraju njegovi detektori pokreta, pomera glavu, bljeska svetlima i emituje 60 različitih zvukova, od vučijeg zavijanja do šumova mašina.

Inače, pravi japanski vuk obitavao je središnjim i severnim ostrvima zemlje, ali pre više od jednog veka izlovljen je do izumiranja.

Koze se spustile u grad - privukao ih mir, travnjaci i grmlje

A profesor Koike ima i savet:

"Važno je povući jasnu granicu između područja čoveka i medveda košenjem trave i uklanjanjem onoga što im je atraktivno, uključujući neobrano voće ili otpad od hrane. Tako će lakše razlikovati svoj dom od tuđeg i neće greškom ući tamo gde žive ljudi."

Kako izgleda "Monster Wolf", pogledajte u videu ispod: 


Tagovi

Napad medveda Medvedi Broj Japan Azijski crni medved Odbrana Mehanički vuk


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.