Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • U potrazi za rešenjima
  • 15.06.2015. 11:30

Malinari i hladnjačari u Vladi Srbije

U Vladi Republike Srbije danas je zakazan sastanak na kojem će malinari i hladnjačari pokušati pronaći rešenje problema malinara za ovogodišnju sezonu.

Foto: depositphotos.com
  • 426
  • 28
  • 0

Svake godine proizvođači malina i jagodičastog voća u Srbiji suočavaju se sa problemom otkupnih cena, na osnovu kojih se pravi ogromna razlika.

Tako je i ovogodišnja sezona, koja je započela Lipolistu, koje pripada Kolubarskom okrugu, startovala sa cenom koja se kretala u rasponu od 230 do 260 dinara za kilogram.

Problemi zbog razlika u cenama

Asocijacija Udruženja proizvođača malina i drugog jagodičastog voća Malinari Srbije, koja okuplja dvadesetak udruženja iz Srbije, došla je do informacije da bi akontna cena na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga trebalo da bude 109 dinara. Razlika u ceni leži u činjenici da se na početku sezone pojave dve velike hladnjače, koje otkupe malu količinu malina, oko 400 tona. Hladnjačari nerado javno govore o ovom problemu, ali je evidentno da su razlike u ceni ogromne, jer proizvođači sa Zlatiborskog i Moravičkog okruga tvrde da su Arilje i Ivanjica ipak malinogorje sa kvalitetnijim voćem.

Na predloge za liberalizaciju tržišta nema odgovora

Zbog toga su proizvođači okupljeni u Asocijaciji, zahtevali hitan sastanak sa premijerom, te ministrima poljoprivrede, trgovine i finansija, ali i hladnjačarima, naveo je za Agroklub Dobrivoje Radović, predsednik tog udruženja. "Asocijacija je dostavila ministarstvima i konkretne predloge za liberalizaciju tržišta u Srbiji kako bi strani kupci mogli da svež proizvod otkupljuju direktno, bez posrednika u Srbiji", objašnjava Radović te dodaje da još uvek nisu dobili nikakav odgovor.

U Vladi će se potražiti rešenje za ovu sezonu

Iz Vlade je u petak stigao poziv na sastanak, koji je zakazan za 15.06.2015. u 14 časova, gde će se sa proizvođačima i hladnjačarima potražiti rešenje za ovogodišnju sezonu. Na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga zbog neefikasne protivgradne zaštite pojedini malinjaci su potpuno uništeni prošlog meseca, pa će predstavnici Asocijacije potražiti rešenje i za taj problem. Mnogi voćari nisu bili osigurani iz nepoverenja prema osiguravajućim kućama, ali je nakon tog događaja došlo do drastičnog porasta zaključivanja polisa, koje sa 40 procenata subvencioniše Vlada Srbije, preko ministarstva poljoprivrede.

Ukoliko se ne postigne konkretan dogovor, predstavnici Asocijacije su najavili radikalizaciju mera, ne precizirajući da li će to biti protestna okupljanje ili možda čak i bojkot berbe.

Foto: depositphotos.com; M_Prusaczyk


Tagovi

Malinari Hladnjačari Dobrivoje Radović Vlada Srbije Otkupne cene Arilje Ivanjica Liberalizacija tržišta Protestna okupljanja Bojkot berbe Sastanak


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić