Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veće EU
  • 14.09.2021. 07:30

Makron se zalaže za ukidanje pesticida: Farmeri će biti konkurentni uz nekoliko uslova

Za nešto manje od četiri meseca predsedavanje Većem EU preuzima Francuska čiji se predsednik obećao zalaganje za postupno ukidanje pesticida i uvoza proizvoda povezanih sa krčenjem šuma.

Foto: Depositphotos/ikerby36.gmail.com
  • 204
  • 40
  • 0

U januaru 2022. godine Francuska od Slovenije preuzima predsedavanje Većem Evropske unije. Kako je izjavio predsednik te države, Emanuel Makron na Svetskom konzervacionom kongresu u Marseilu, oni će se zalagati za postupno ukidanje pesticida, piše euractiv.

Makron je naglasio važnost zaštite bioraznovrsnosti pozivajući na postupno ukidanje hemijskih sredstava za zaštitu bilja koje može uspeti samo na evropskom nivou.

Bitno je naći alternative

Što se tiče nacionalne, obavezao se da će ih postupno ukidati kao i uvoz proizvoda nastalih kao posledica krčenja šuma. Međutim, priznao je da se promene u njegovoj državi ne dešavaju dovoljno brzo kada je u pitanju upotreba pesticida, ali kaže da je pogrešno potceniti napore uložene ka tom cilju od strane tamošnjih poljoprivrednika.

"Ukidanje zavisnosti od pesticida zahteva izgradnju zajedničkog puta za zaštitu životne sredine, ali i poljoprivrednih aktivnosti", dodao je Makron rekavši da treba povećati istraživanja i dati podršku poljoprivrednicima. Pojasnio je da će evropski farmeri bez njih moći da budu konkurentni kada se nađu alternative, stvore otporne sorte i modifikovani živi organizmi.

Obećao je plan ulaganja za 2030. kao i pronalazak načina za bolju pomoć farmerima, a isto je obećao i kada je u pitanju uvoz povezan sa krčenjem šuma. Tu je prvenstveno reč o stočnoj hrani iz južnoameričkih zemalja.

Ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi snažno je podržao Makronovu izjavu o vezama između poljoprivrede i očuvanja prirode podsećajući na važnost zelenih standarda EU pri postizanju trgovinskih sporazuma sa drugim regijama sveta.

Takođe se pridružio predsednikovom pozivu rekavši da će se preko potrebna tranzicija desiti brže ako u nju svi budu uključeni te da bi odgovornost morala da bude kolektivna.

"Za sada smo na raskršću", dodao je ministar.

Inače, ovaj je Kongres jedan u nizu događaja u vezi sa klimom koji će se održati ove jeseni uključujući UN-ov suamit o hrani 23. septembra, UN-ovu konferenciju o bioraznovrsnosti poznatu kao COP15 u Kunmingu kao te COP26 koji je zakazan za početak novembra u Glazgovu.


Tagovi

Veće EU Francuska Emanuel Makron Pesticidi Ukidanje Alternative


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.